Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii?
Cukinia jest wielkim letnim przysmakiem. Coraz częściej na naszych stołach pojawiają się również jej kwiaty. Zdradzamy, jak wykorzystać je w kuchni i podajemy przepis na pyszne danie właśnie z tym składnikiem w roli głównej.
Jadalne kwiaty to nowy trend w naszych kuchniach. Niestety, w Polsce nie są one jeszcze łatwo dostępnym towarem. Mamy jednak nadzieję, że sytuacja ulegnie zmianie i już wkrótce będą one gościć niemal na każdym stole.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii?
Sezon na kwiaty cukinii trwa przez kilka miesięcy - od końca maja aż do jesieni. Kwiaty nie tylko zachwycają swoim efektownym wyglądem, ale również smakiem - są lekkie i delikatne.
Możemy je podawać na kilka różnych sposobów wszystko zależy od naszej fantazji oraz preferencji. Z powodzeniem możemy je smażyć, zapiekać, dusić, grillować, marynować lub nawet faszerować dowolnym nadzieniem.
Wspaniale sprawdzą się też jako przystawka, składnik sałatek, placków, omletów oraz zapiekanek. Poniżej podajemy prosty przepis na pyszną przekąskę - kwiaty cukinii faszerowane serkiem ricotta!
Przepis na kwiaty cukinii nadziewane serkiem ricotta
Składniki:
10 kwiatów cukinii
150 g serka ricotta
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1/2 szklanki liści bazylii
2 łyżki masła
2 łyżki miodu najlepiej o delikatnym smaku
Sposób wykonania:
Delikatnie opłukaj kwiaty cukinii i osusz je na ręcznikach. W osobnej misce wymieszaj ricottę z solą, świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią. Wkładaj po łyżce powstałego nadzienia do każdego kwiatu.
Rozgrzej patelnię, dodaj masło, a gdy będzie już roztopione ułóż kwiaty cukinii i smaż je przez pół minuty, przewróć na drugą stronę i znów smaż przez kolejne pół minuty.
Wyłóż kwiaty na półmiski, dopraw solą i pieprzem, polej miodem i opcjonalnie posyp świeżymi listkami bazylii. Smacznego ;)
Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy. Niedawno pisaliśmy m.in. o orzeźwiającej surówce z ogórka i cukinii oraz idealnej na upały sałatce z arbuza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: facet i kuchnia/ kwestia smaku