Smakosze.pl Produkty Jak wykorzystać w kuchni lawendę? Mamy kilka pomysłów
canva/Kateryna Ovcharenko

Jak wykorzystać w kuchni lawendę? Mamy kilka pomysłów

8 czerwca 2022

Lawenda pięknie pachnie. Nie wszyscy o tym wiedzą, a charakterystyczna fioletowa roślina może być z powodzeniem stosowana w kulinariach. Co więcej, sprawi, że potrawy nie tylko nabiorą niezwykłego aromatu, ale też staną się lżejsze dla naszego układu pokarmowego. Zdradzamy sprawdzone sposoby włączenia jej do diety.

Lawenda posiada szereg dobroczynnych właściwości m.in. pobudza trawienie, łagodzi kolki i wzdęcia czy niestrawność. Przyniesie także ulgę w zapaleniu gardła, oskrzeli czy zatok. Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, usprawniają mikrokrążenie oraz pozytywnie wpływają na wzrok. Warto wykorzystać liczne zalety tej pięknej rośliny. Podpowiadamy jak.

Jak wykorzystać lawendę w kuchni?

Świeża lawenda będzie doskonałym dodatkiem do sosu sałatkowego. Zmieszajcie ją z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i odrobina miodu, a wasz posiłek nabierze aromatu i smaku. Możecie wykorzystać zarówno kwiaty, jak i listki.

Warto też dodawać roślinę do dżemów i konfitur m.in. tych, które pasują do mięs, ale nie tylko. Fioletowe kwiaty czy liście dobrze sprawdzą się też w tłustych potrawach. Dorzućcie je do wieprzowiny, baraniny czy jagnięciny, by nie tylko nadać daniom niezwykłego aromatu, ale też sprawić, że będą lżej strawne.

Smak lawendy dobrze komponuje się również z dziczyzną, drobiem, ziemniakami i ryżem. Pasują do niej także liczne zioła , a wśród nich rozmaryn, szałwia, bazylia, tymianek, mięta, oregano, cząber czy majeranek.

W jakiej formie dodawać lawendę?

Możemy po prostu wykorzystać suszone elementy lub przygotować lawendową sól czy cukier. Wystarczy zamknąć jeden z tych specjałów w słoiku z dodatkiem rośliny. W przypadku soli wystarczą dwa tygodnie oczekiwania i kilka świeżych gałązek lawendy.

Cukier przygotowuje się nieco dłużej, bo 4 do 6 tygodniu. Do jego sporządzenia wykorzystujemy kwiaty lawendy, które zasypujemy białym proszek w stosunku 1:1. Przed użyciem obu produktów roślinę należy z niego usunąć. Zachować chcemy jedynie aromat, którym przyprawy „przejdą".

Po inne ciekawostki ze świata kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny sposób na przygotowanie soku z czarnego bzu oraz wskazówki, które pomogą wam pozyskać sok z brzozy .

Z lawendy można też przyrządzić aromatyczny napar
Z lawendy można też przyrządzić aromatyczny napar

Źródło zdjęcia: canva/FinjaM, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, kobieceinspiracje

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy