Smakosze.pl Porady Jak zawijać wigilijne krokiety, żeby nie pękały?
canva/Gpoint Studio

Jak zawijać wigilijne krokiety, żeby nie pękały?

16 grudnia 2021

Krokiety są smacznym daniem, które może uświetnić wiele spotkań. Kluczem w ich przygotowaniu jest poprawne zawijanie. Błędy w sztuce mogą kosztować nas pękanie ciasta wypadanie nadzienia. Podpowiadamy jak się za to zabrać, by osiągnąć zadowalające efekty.

Krokiety z pewnością zagoszczą w wielu domach jako towarzystwo dla pysznego barszczu czerwonego . Aby danie było satysfakcjonujące warto zadbać o staranne przyrządzenie ciasta. Jeszcze ważniejsze będzie dobre zawinięcie krokietów. Mogą one przyjąć kształt koperty, sakiewki lub rulonu. Ostatni sposób zawijania będzie najskuteczniejszy.

Jak dobrze zawinąć krokiety?

Usmażone ciasto naleśnikowe układamy na płaskiej powierzchni, a następnie na jego środku umieszczamy porcję farszu. Rozsmarowujemy go równomiernie na całej powierzchni ciasta, krawędzie pozostawiając puste.

W kolejnym etapie chwytamy za przeciwległe brzegi naleśnika i składamy je do środka tak, by na siebie nachodziły. Następnie ostrożnie zwijamy go w rulon „od siebie”, ściskając lekko . Tak zawinięte krokiety panierujemy.

O czym warto pamiętać?

Przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, by usmażone naleśniki były elastyczne . Wtedy łatwiej będzie je zawijać. Zadbajmy też o to, by nie było zbyt grube i za cienkie. Jeśli dodamy do niego nieco tłuszczu, smażenie krokietów będzie łatwiejsze.

Podpiekając złożone krokiety w piekarniku z kolei, zagwarantujemy sobie, że nie zmienią one swojego kształtu podczas panierowania i smażenia. Warto wykorzystać tę sztuczkę przy najbliższym ich przygotowywaniu.

Po informacje jak zrobić perfekcyjne naleśniki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. porady, dzięki którym nie będą przywierały do pateln i oraz poznacie przyczyny ich rozrywania się .

Krokiety z barszczem
Krokiety często podajemy w towarzystwie barszczu czerwonego

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy