Smakosze.pl
Przygotowanie naleśników

canva/Qwart

Jak zrobić cienkie i elastyczne naleśniki?

6 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśniki są pysznym daniem, które skusi chyba każdego. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli chcemy, by farsz nie wypadał, powinny być cienkie i elastyczne. Podpowiadamy jak to zrobić.

Idealne ciasto naleśnikowe nie jest ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Dopasowanie jego konsystencji do docelowego farszu nie jest złym pomysłem. Staranne odmierzenie składników może nie wystarczyć, by przygotowane naleśniki się nie rozpadały.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeden krok, dzięki któremu naleśniki będą elastyczne

Dokładne wymieszanie masy jest niezbędne, by wszystkie składniki masy połączyły się ze sobą. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i dodatkowo odstawić ją na minimum 30 minut lub, idealnie, na całą noc.

Dzięki temu zabiegowi będziemy cieszyć się naleśnikami tak elastycznymi, ze żadne farsz z ich nie wypadnie. Zdecydowanie warto to zrobić. Jeśli bowiem nie pozwolimy ciastu „odstać”, będzie się ono rozlewać po patelni, a usmażone naleśniki będą zbyt cienkie lub zbyt grube.

Co jeszcze możemy zrobić, by zwiększyć szansę na to, że nasze naleśniki będą wystarczająco elastyczne? Nie pomijajmy kroku przesiania mąki przez sitko. Ten zabieg spowoduje, że ciasto będzie dobrze napowietrzone, a tym samym unikniemy powstania grudek.

Jak przechowywać czosnek?

Jak przechowywać czosnek?

CZYTAJ DALEJ

Aby uzyskać jeszcze lżejsze ciasto, zamieńmy wodę na wodę gazowaną. Dzięki bąbelkom dwutlenku węgla ciasto będzie lepiej napowietrzone, a naleśniki wyjdą miękkie, przez co łatwiej będzie nałożyć na nie farsz bez rozerwania ich przy okazji.

Na koniec warto też wspomnieć o roli smażenia, w uzyskiwaniu pysznych, ale też elastycznych naleśników. Kluczowe dla tego procesu jest prowadzenie go na dobrze rozgrzanej patelni. Wtedy wystarczy nawet niewielka ilość tłuszczu, a naleśniki wyjdą. Można go dodać do ciasta, by było jeszcze łatwiej.

Po więcej porad dotyczących przyrządzania naleśników zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy ten artykuł, w którym zdradzamy co zrobić, by były one puszyste. Tu natomiast znajdziecie recepturę na naleśniki z dodatkiem maślanki.

Naleśniki na patelni

Naleśniki na patelni

Źródło zdjęcia: canva/ vvoevale

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLACY CZĘSTO SIĘ NIMI ZAJADAJĄ. CZY TE POTRAWY NA PEWNO POCHODZĄ Z NASZEJ RODZIMEJ KUCHNI?

Pytanie 1 z 8

Leczo pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: glodnapolka

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >