Smakosze.pl Porady Jak zetrzeć chrzan bez łez? Wystarczy wykorzystać prostą sztuczkę
canva/Thyra Parthen

Jak zetrzeć chrzan bez łez? Wystarczy wykorzystać prostą sztuczkę

16 marca 2022

Ścieranie chrzanu sprawia, że łzy napływają wam do oczu? Zamiast odmawiać sobie tego rarytasu, namoczcie korzeń w lodowatej wodzie. Dzięki prostej sztuczce przyrządzanie go stanie się mniej uciążliwe. Sprawdźcie koniecznie.

Chrzan jest świetnym dodatkiem do surówek. Bardzo dobrze łączy się m.in. z burakami i marchewką . Doskonale podkreśli też smak ziemniaczanego purée . Warto opanować sztukę jego obróbki, by móc bez wysiłku przyrządzić go, kiedy tylko najdzie nas ochota.

Namoczcie chrzan, a nie uronicie ani jednej łzy

Prosty patent sprawi, że mokre od łez oczy będą tylko niemiłym wspomnieniem. Wystarczy, że dzień przed planowanym przyrządzaniem chrzanu zanurzycie go w lodowatej wodzie. Najlepiej zrobić to wieczorem.

Pozostawiony na całą noc w takiej kąpieli chrzan nie będzie potem wytwarzał drażniących oczy substancji. Obieranie i ścieranie przebiegnie więc bez zakłóceń. Jeżeli mimo wszystko się obawiacie, połączcie moczenie z innymi sposobami.

Co jeszcze zrobić, by móc spokojnie ścierać chrzan?

Jednym z prostszych rozwiązań jest otwarcie okna lub uruchomienie okapu. Wymiana powietrza sprawi, że opary z warzywa szybko będą odprowadzane od miejsca, w którym pracujecie. Wasze oczy będą miały zatem mniejszą szansę na kontakt z drażniącymi substancjami.

Możemy także założyć okulary. Fizyczna bariera również utrudni dostęp do oka. Nie zaszkodzi też zanurzenie noża i tarki, na której trzemy chrzan w zimnej wodzie. Podobnie zadziała włożenie sprzętu do lodówki.

Posiadacze maszynek do mielenia mięsa z szatkownicą mogą do rozdrobnienia aromatycznego korzenia zaangażować właśnie to kuchenne urządzenie. Tarcza do bardzo drobnego szatkowania i sitko stosowane do mielenia maku użyte po sobie, pozwolą na uzyskanie odpowiedniej konsystencji chrzanu.

Buraki doskonale komponują się z chrzanem
Buraki doskonale komponują się z chrzanem

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jedzmy-zdrowo, kuchniaukrysi

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy