Smakosze.pl
Ziemniaczane purée

john shepherd, Getty Images Signature

Nowa wersja tłuczonych ziemniaków

12 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Tłuczone ziemniaki są klasyką dodatków do obiadu - mało który kotlet schabowy może się bez nich obejść. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja ziemniaczanego purée, przetestuj poniższy pomysł. Wystarczy dodać do kartofli odrobinę chrzanu i czosnku, a ich smak będzie zupełnie inny.

Tłuczone ziemniaki nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o dodatkowe składniki obiadu. Oczywiście mogą konkurować z frytkami, jednak możliwość licznych modyfikacji purée sprawia, że jest to o wiele efektywniejsza i bezpieczniejsza opcja.

Ziemniaki wbrew pozorom nie są tak tuczące, jak myśli większość - problemem są bowiem kaloryczne dodatki, takie jak olej ze smażenia kotletów, skwarki czy masło. Unikając zbyt częstego jedzenia takich kartofli, możemy pozwolić sobie na okazjonalne ucztowanie na poniższym przepisie. 

Tłuczone ziemniaki z chrzanem i czosnkiem

Zwykłe purée jest smaczne, w końcu ziemniaki o kremowej konsystencji idą w parze z wieloma obiadami. Istnieje jednak możliwość ich udoskonalenia, poprzez dodanie dwóch łyżeczek chrzanu oraz czosnku, co nadaje im niepowtarzalnego, intensywnego aromatu. 

Czosnek dzięki upieczeniu w piekarniku nabiera konsystencji pasty i zmniejsza swoją intensywność, dlatego nie należy obawiać się jego ilości w ziemniakach. Po dodaniu do kartofli stworzy pyszne połączenie idealnie pasujące do pieczonych mięs czy smażonych kotletów.

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Źródło: YelenaYemchuk, Getty Images

Przepis na purée z czosnkiem i chrzanem

Składniki: 

  • 1 główka czosnku 

  • 500 g ziemniaków 

  • 150 ml mleka

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól 

  • pieprz

  • oliwa

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Z czosnku odetnij górną część, skropl go oliwą, dopraw pieprzem i solą, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz go przez 30 minut, wyciągnij i odstaw do ostudzenia. W międzyczasie zajmij się ziemniakami. 

Kartofle dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. W taki sposób szybciej się ugotują. Zalej je wodą, dopraw solą i gotuj do pełnej miękkości. Odcedź je z wody i przełóż z powrotem do garnka. Odczekaj kilka chwil, aż pozostała część wody odparuje. 

Czosnek podziel na ząbki i wyciśnij je z łupin. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, dolej do nich mleko i wrzuć cały czosnek. Dodaj dwie łyżki chrzanu i bardzo dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >