Jak zrobić budyń ryżowy? Pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny
Jedliście może kiedyś budyń ryżowy? Pełen smaku deser z dodatkiem banana z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż gotowe specjały z proszku. Wyróżnia go naturalny skład, lekkość i doskonały smak. Spróbujecie?
Budyń ryżowy skusi nawet najbardziej wybrednego łasucha. Prosty i zdrowy deser zrobicie w kilka chwil. Wystarczy zagotować płatki ryżowe i połączyć je z bananem oraz ulubionymi dodatkami. Prościej się nie da.
Przepis na świetny budyń ryżowy z bananem
Składniki:
-
300 g ugotowanego ryżu lub 110 g płatków ryżowych błyskawicznych
-
625 ml mleka lub napoju sojowego
-
1 średni banan
-
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
-
2 łyżki soku z cytryny
Do podania:
-
płatki migdałowe
-
plasterki świeżego banana
-
pokruszona gorzka czekolada
-
biszkopty waniliowe
Jak zrobić budyń ryżowy z bananem?
W garnku umieszczamy płatki ryżowe i zalewamy je mlekiem lub napojem sojowym. Gotujemy na niewielkim ogniu do 10 minut. Ostudzone przenosimy do pojemnika blendera wraz z kawałkami banana.
Dodajemy miód lub syrop klonowy oraz sok z cytryny. Miksujemy na gładki krem. Nakładamy do miseczek. Budyń z ryżu podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: ten przepis jest świetny, jeśli chcecie wykorzystać nadmiar ryżu z obiadu. Nawet ugotowany z dodatkiem soli będzie dobrą bazą do zrobienia słodkiego podwieczorku.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysłu na przysmaki z bananem. Polecamy proste domowe lody oraz smaczne i sycące placuszki z dodatkiem płatków owsianych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najłatwiejsze, doskonałe ciasto na pierogi z 3 składników. Jego sekret tkwi w 1 szczególe
-
Maślane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że przygotujesz je nie raz
-
Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki