Jak zrobić chlebek bananowy?
Nie wiesz co zrobić z dojrzałymi bananami? Upiecz z nich chlebek. Przygotujecie go niemalże ekspresowo, a smak zachwyci wszystkich domowników. Wystarczy dodać kilka składników, które z pewnością macie w domu. Koniecznie wypróbujcie.
Banany mają wiele zastosowań w kuchni. Te zdrowe owoce możemy dodać do owsianki , placków czy smacznych koktajli. Z dojrzałych egzemplarzy warto zrobić pyszny chlebek. Wypiek będzie delikatny, wilgotny i przyjemnie słodki. Skusicie się?
Przepis na wyśmienity chlebek bananowy
Składniki:
-
3 bardzo dojrzałe banany
-
1 jajo
-
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-
pół łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 łyżki miodu lub innego płynnego słodzika
-
odrobina cynamonu i imbiru w proszku
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Banany obieramy, rozdrabniamy je , a następnie blendujemy z dodatkiem jajka. Do gładkiej masy przesiewamy mąkę.
Wsypujemy sodę oczyszczoną, sól, imbir i cynamon. Dodajemy miód. Składniki dokładnie mieszamy , a następnie przekładamy ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 40 minut. Doskonale smakuje posmarowany domowym masłem orzechowym lub konfiturą ze śliwek . Smacznego.
Wskazówka: wypiek będzie wegański jeśli jajo zastąpicie kleikiem z siemienia lnianego. Zalejcie 1 łyżkę zmielonych ziaren trzema łyżkami wrzątku, a uzyskacie roślinny odpowiednik jaja. Miód zastąpcie syropem klonowym.
Źródło zdjęcia: canva/Instants
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kremowe, delikatne naleśniki na bazie maślanki bez grama mleka
-
Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis
Źródło: beszamel.se