Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić chlebek bananowy?
canva/A_Lein

Jak zrobić chlebek bananowy?

8 lutego 2022

Nie wiesz co zrobić z dojrzałymi bananami? Upiecz z nich chlebek. Przygotujecie go niemalże ekspresowo, a smak zachwyci wszystkich domowników. Wystarczy dodać kilka składników, które z pewnością macie w domu. Koniecznie wypróbujcie.

Banany mają wiele zastosowań w kuchni. Te zdrowe owoce możemy dodać do owsianki , placków czy smacznych koktajli. Z dojrzałych egzemplarzy warto zrobić pyszny chlebek. Wypiek będzie delikatny, wilgotny i przyjemnie słodki. Skusicie się?

Przepis na wyśmienity chlebek bananowy

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany

  • 1 jajo

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżki miodu lub innego płynnego słodzika

  • odrobina cynamonu i imbiru w proszku

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Banany obieramy, rozdrabniamy je , a następnie blendujemy z dodatkiem jajka. Do gładkiej masy przesiewamy mąkę.

Wsypujemy sodę oczyszczoną, sól, imbir i cynamon. Dodajemy miód. Składniki dokładnie mieszamy , a następnie przekładamy ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez około 40 minut. Doskonale smakuje posmarowany domowym masłem orzechowym lub konfiturą ze śliwek . Smacznego.

Wskazówka: wypiek będzie wegański jeśli jajo zastąpicie kleikiem z siemienia lnianego. Zalejcie 1 łyżkę zmielonych ziaren trzema łyżkami wrzątku, a uzyskacie roślinny odpowiednik jaja. Miód zastąpcie syropem klonowym.

Dojrzałe banany są idealne do przyrządzenia chlebka
Dojrzałe banany są idealne do przyrządzenia chlebka

Źródło zdjęcia: canva/Instants

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy