Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane bez tłuszczu?
canva/Ryzhkov

Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane bez tłuszczu?

13 lutego 2022

Chrupiące, smaczne a przy tym lekkie placki ziemniaczane? To możliwe. Wystarczy odpowiednie smażenie, a rarytas będzie zdrowy. Zaopatrzcie się w dobrą patelnię i wypróbujcie nasz nowy przepis. Zaskoczy was delikatność tych placków.

Placki ziemniaczane uważane są za danie tłuste i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Wiele osób, chcąc schudnąć, unika ich. Tymczasem stosując odpowiednie patenty , m.in. smażąc bez tłuszczu, nasze placki będą lekkie . Bez obaw — pozostaną przy tym tak smaczne, jak tradycyjne, smażone na oliwie.

Przepis na wyśmienite placki ziemniaczane bez tłuszczu

Z podanych proporcji wyjdzie wam około 20 placków.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 spora cebula

  • 1 średnie jajo

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Analogicznie traktujemy cebulę. Warzywa wkładamy do miski i solimy. Odstawiamy je na kwadrans.

Po tym czasie odlewamy z masy wodę. Wbijamy jajo, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Placki smażymy na niewielkim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

  • Danie będzie jeszcze zdrowsze, jeśli jajo zastąpicie kleikiem z siemienia lnianego. Wystarczy jedna łyżka zmielonych ziaren zalana trzema łyżkami wrzątku. Masa będzie odpowiednio zwarta, by ją usmażyć.

  • Jeżeli chcecie oszczędzić sobie tarcia warzyw, skorzystajcie z blendera, podobnie jak w tym przepisie . Dalej postępujcie według instrukcji opisanej powyżej.

Placki możecie podać z jogurtowym sosem koperkowym
Placki możecie podać z jogurtowym sosem koperkowym

Źródło zdjęcia: canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dietetyczne-przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy