Jak zrobić domową, białą kiełbasę?
Przygotowanie białej kiełbasy w domowych warunkach nie jest aż tak skomplikowane, jak może się wydawać. Kilka prostych zasad i staranność wystarczą, by mięso zamienić w ten tradycyjny specjał. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę.
Aromatyczna biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem tradycyjnego żuru . Znakomicie smakuje przyrządzona na patelni lub zapieczona w piekarniku . Zróbcie ją w domu, a gwarantujemy, że będzie smaczniejsza niż wyrób kupiony w sklepie. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.
Przepis na domową białą kiełbasę
Z poniższych proporcji przygotujecie 5 kg wyrobu.
Składniki:
-
1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
-
3,5 kg karkówki wieprzowej lub boczku
-
0,5 kg wołowiny gulaszowej
-
6 ząbków czosnku
-
2 łyżki majeranku
-
1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
-
22 g soli kamiennej na 1 kg mięsa
-
pół szklanki wody
-
jelita wieprzowe
Przygotowanie:
Jelita wieprzowe namaczamy w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Zmieniamy wodę i moczymy przez kolejne półtorej godziny. Mięso mielimy w maszynce.
Łopatkę wieprzową rozdrabniamy, korzystając z sitka 10 mm, karkówkę z 6 mm, a wołowinę z sitka 3 mm. Zmieloną łopatkę łączymy dokładnie z karkówką, a następnie dodajemy wołowinę, przyprawy, sól i wodę.
Mieszamy całość do momentu uzyskania kleistej masy. Mięso odstawiamy do lodówki na około 2 godziny — przed nadziewaniem powinno zostać dobrze schłodzone. Po tym czasie wypełniamy nim jelita , a następnie skręcamy, formując kiełbasy o długości około 12 centymetrów.
Kiełbasy pozostawiamy do obsuszenia w chłodnym i przewiewnym miejscu. Po dobie możemy je parzyć. W tym celu zanurzamy kiełbasy w gorącej wodzie na około 20 minut. Płyn powinien mieć temperaturę 70-75 stopni Celsjusza i być dogrzewany na niewielkim ogniu , tak aby „mrugał".
Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: swojskiejedzonko, swojskiwyrob, smaker