Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domową, białą kiełbasę?
canva/Aneta_Gu

Jak zrobić domową, białą kiełbasę?

11 stycznia 2022

Przygotowanie białej kiełbasy w domowych warunkach nie jest aż tak skomplikowane, jak może się wydawać. Kilka prostych zasad i staranność wystarczą, by mięso zamienić w ten tradycyjny specjał. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę.

Aromatyczna biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem tradycyjnego żuru . Znakomicie smakuje przyrządzona na patelni lub zapieczona w piekarniku . Zróbcie ją w domu, a gwarantujemy, że będzie smaczniejsza niż wyrób kupiony w sklepie. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.

Przepis na domową białą kiełbasę

Z poniższych proporcji przygotujecie 5 kg wyrobu.

Składniki:

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej

  • 3,5 kg karkówki wieprzowej lub boczku

  • 0,5 kg wołowiny gulaszowej

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu

  • 22 g soli kamiennej na 1 kg mięsa

  • pół szklanki wody

  • jelita wieprzowe

Przygotowanie:

Jelita wieprzowe namaczamy w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Zmieniamy wodę i moczymy przez kolejne półtorej godziny. Mięso mielimy w maszynce.

Łopatkę wieprzową rozdrabniamy, korzystając z sitka 10 mm, karkówkę z 6 mm, a wołowinę z sitka 3 mm. Zmieloną łopatkę łączymy dokładnie z karkówką, a następnie dodajemy wołowinę, przyprawy, sól i wodę.

Mieszamy całość do momentu uzyskania kleistej masy. Mięso odstawiamy do lodówki na około 2 godziny — przed nadziewaniem powinno zostać dobrze schłodzone. Po tym czasie wypełniamy nim jelita , a następnie skręcamy, formując kiełbasy o długości około 12 centymetrów.

Kiełbasy pozostawiamy do obsuszenia w chłodnym i przewiewnym miejscu. Po dobie możemy je parzyć. W tym celu zanurzamy kiełbasy w gorącej wodzie na około 20 minut. Płyn powinien mieć temperaturę 70-75 stopni Celsjusza i być dogrzewany na niewielkim ogniu , tak aby „mrugał".

Suszony majeranek w pojemniku
Suszony majeranek nada mięsu smaku

Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: swojskiejedzonko, swojskiwyrob, smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy