Smakosze.pl
zupa ogórkowa

canva/gkrphoto

Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę

18 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę. Jednak świetnie nadają się też na zupę. Zobaczcie, jak przygotować domową, babciną zupę ogórkową. Pożywna i wyraźna w smaku, jest w sam raz na zimę. Dobrze syci, ale też poprawia apetyt.

Moda na kiszonki trwa. I taką modę, jak najbardziej warto propagować, bo to samo zdrowie. Kiszonki należą do tych przetworów, których wartość odżywcza jest nawet wyższa niż surowca. W czasie kiszenia nie tylko zwiększa się zawartość witaminy C, ale też powstaje kwas mlekowy, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy.

lodówka

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?

CZYTAJ DALEJ

Kiszonki najzdrowsze są, gdy jemy je na surowo. Jednak zupa przygotowana z ich dodatkiem ma niepowtarzalny smak i aromat. Kiszone warzywa po części zachowują też swoje walory zdrowotne. Warto więc skusić się na talerz takiej pysznej zupy.

Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę

Składniki:

  • 1 skrzydło indycze lub 2 korpusy kurczaka

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • 4-5 ziemniaków

  • 6-7 kiszonych ogórków oraz zalewa z ogórków

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • koperek

  • sól, pieprz

  • 100 ml śmietany 18 proc.

Przygotowanie zupy ogórkowej

Mięso oczyść, opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, gotuj na niedużym ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowinę.

Mięso gotuj dalej na niedużym ogniu. W tym czasie obierz marchew, pietruszkę i seler i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.

Gdy mięso jest miękkie, wyjmij je z wywaru. Do wywaru wrzuć teraz rozdrobnioną włoszczyznę, por i ziemniaki. Całość gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Ogórki zetrzyj na dużych oczkach, przesmaż na maśle. Ogórki dodaj do zupy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Zupę zapraw śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest mało kwaśna, dodaj trochę zalewy z ogórków. Przed podaniem zupę posyp posiekanym koperkiem.

Jeśli szukasz receptur na inne, pożywne zupy, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis Karola Okrasy na krupnik, a także przepis na sycący kapuśniak.

ogórki kiszone

ogórki kiszone

Źródło zdjęcia: canva/kwasny221

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >