Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.01.2022 01:00

Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

pierogi
canva/kakofonia

Podstawą pierogów jest ciasto. Właśnie ono decyduje o tym, czy pierogi wyglądają apetycznie i czy są smaczne. Każdy ma jakiś swój sekret na udane ciasto pierogowe. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi. Przekonacie się, że ten tłuszcz robi różnicę.

Ciasto na pierogi powinno być na tyle miękkie, by dało się formować i na tyle zwięzłe, by nie rozpadło się w czasie gotowania. Dobre ciasto na pierogi nie wymaga też obfitego podsypywania mąką. A mąka jest tu mało pożądana, bo utrudnia dokładne zlepienie pierogów.

Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

Są różne sposoby na to, by uczynić pierogowe ciasto elastycznym i miękkim. My proponujemy dodać do niego trochę masła. Dzięki masłu ciasto dobrze się lepi i nie wysycha zbyt szybko. Nie wymaga też podsypywania mąką.

Możesz więc spokojnie wałkować ciasto i bez trudu lepić pierogi. Wszak od dokładnego ich zlepienia zależy, czy nie rozpadną się w czasie gotowania i nie wypłynie z nich farsz. Wtedy niestety pierogi są już zmarnowane — nie są pierogami ani smakowo, ani z wyglądu.

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 5 dag miękkiego masła

  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, żółtko, miękkie masło i dużą szczyptę soli. Dolewając ciepłą wodę, najpierw mieszaj ciasto dłonią, a potem je dokładnie wyrób.

Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj miską lub folią spożywczą, odstaw na pół godziny.

Po tym czasie ciasto podziel na kilka części. Każdą oddzielnie rozwałkuj na cienki placek, a potem szklanką wykrój z niego krążki.

Krążki ciasta nadziej ulubionym farszem, dokładnie zlep brzegi. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 2-4 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na pierogi z serem, a także na pierogi pieczone z farszem z pieczarek i żółtego sera.

masło
masło

Źródło zdjęcia: canva/premat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram