Smakosze.pl
pierogi

canva/kakofonia

Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

19 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Podstawą pierogów jest ciasto. Właśnie ono decyduje o tym, czy pierogi wyglądają apetycznie i czy są smaczne. Każdy ma jakiś swój sekret na udane ciasto pierogowe. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi. Przekonacie się, że ten tłuszcz robi różnicę.

Ciasto na pierogi powinno być na tyle miękkie, by dało się formować i na tyle zwięzłe, by nie rozpadło się w czasie gotowania. Dobre ciasto na pierogi nie wymaga też obfitego podsypywania mąką. A mąka jest tu mało pożądana, bo utrudnia dokładne zlepienie pierogów.

mięso w marynacie

Obłędna marynata do pieczonego schabu według Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

Są różne sposoby na to, by uczynić pierogowe ciasto elastycznym i miękkim. My proponujemy dodać do niego trochę masła. Dzięki masłu ciasto dobrze się lepi i nie wysycha zbyt szybko. Nie wymaga też podsypywania mąką.

Możesz więc spokojnie wałkować ciasto i bez trudu lepić pierogi. Wszak od dokładnego ich zlepienia zależy, czy nie rozpadną się w czasie gotowania i nie wypłynie z nich farsz. Wtedy niestety pierogi są już zmarnowane — nie są pierogami ani smakowo, ani z wyglądu.

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 5 dag miękkiego masła

  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, żółtko, miękkie masło i dużą szczyptę soli. Dolewając ciepłą wodę, najpierw mieszaj ciasto dłonią, a potem je dokładnie wyrób.

Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj miską lub folią spożywczą, odstaw na pół godziny.

Po tym czasie ciasto podziel na kilka części. Każdą oddzielnie rozwałkuj na cienki placek, a potem szklanką wykrój z niego krążki.

Krążki ciasta nadziej ulubionym farszem, dokładnie zlep brzegi. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 2-4 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na pierogi z serem, a także na pierogi pieczone z farszem z pieczarek i żółtego sera.

masło

masło

Źródło zdjęcia: canva/premat

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Gorąca czy zimna? Jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >
Jak zrobić zasmażkę?

Porady

Idealna zasmażka, która zagęści każdą zupę i wiele innych dań. Zdradzamy sekret najlepszych gospodyń

Czytaj więcej >
jak sparzyć kapustę na gołąbki

Porady

Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą

Czytaj więcej >