Smakosze.pl
pierogi

canva/kakofonia

Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

10 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Podstawą pierogów jest ciasto. Właśnie ono decyduje o tym, czy pierogi wyglądają apetycznie i czy są smaczne. Każdy ma jakiś swój sekret na udane ciasto pierogowe. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi. Przekonacie się, że ten tłuszcz robi różnicę.

Ciasto na pierogi powinno być na tyle miękkie, by dało się formować i na tyle zwięzłe, by nie rozpadło się w czasie gotowania. Dobre ciasto na pierogi nie wymaga też obfitego podsypywania mąką. A mąka jest tu mało pożądana, bo utrudnia dokładne zlepienie pierogów.

mięso w marynacie

Obłędna marynata do pieczonego schabu według Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

Są różne sposoby na to, by uczynić pierogowe ciasto elastycznym i miękkim. My proponujemy dodać do niego trochę masła. Dzięki masłu ciasto dobrze się lepi i nie wysycha zbyt szybko. Nie wymaga też podsypywania mąką.

Możesz więc spokojnie wałkować ciasto i bez trudu lepić pierogi. Wszak od dokładnego ich zlepienia zależy, czy nie rozpadną się w czasie gotowania i nie wypłynie z nich farsz. Wtedy niestety pierogi są już zmarnowane — nie są pierogami ani smakowo, ani z wyglądu.

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 5 dag miękkiego masła

  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, żółtko, miękkie masło i dużą szczyptę soli. Dolewając ciepłą wodę, najpierw mieszaj ciasto dłonią, a potem je dokładnie wyrób.

Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj miską lub folią spożywczą, odstaw na pół godziny.

Po tym czasie ciasto podziel na kilka części. Każdą oddzielnie rozwałkuj na cienki placek, a potem szklanką wykrój z niego krążki.

Krążki ciasta nadziej ulubionym farszem, dokładnie zlep brzegi. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 2-4 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na pierogi z serem, a także na pierogi pieczone z farszem z pieczarek i żółtego sera.

masło

masło

Źródło zdjęcia: canva/premat

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

parówki

Porady

Jak prawidłowo gotować parówki?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >