Jak zrobić domową masę kajmakową?
Masa kajmakowa jest doskonałym dodatkiem do ciast, tortów i przeróżnych deserów. Doskonale sprawdzi się przy przekładaniu wafli czy warstw biszkoptu, a także jako dekoracja do babeczek czy ciastek. Gotową masę możesz kupić, a wiesz jak zrobić domową masę kajmakową? Przedstawimy ci kilka sposobów.
Masa kajmakowa czy inaczej krówkowa lub kajmak to słodka masa o mleczno-karmelowym smaku i jasnobrązowym kolorze. Jej przyjemny smak doskonale pasuje do ciasta kruchego, biszkoptowego, ucieranego i ptysiowego. Wielką zaletą kajmaku jest też fakt, że przyjemnie się ciągnie. Zobacz, jak własnoręcznie zrobić masę kajmakową.
Jak zrobić domową masę kajmakową?
Gładką i gęstą masę kajmakową przygotujesz bez problemu w domu. Zrobisz to na kilka sposobów.
Masa kajmakowa z mleka i cukru. 2 szklanki mleka wlej do garnka z płaszczem wodnym (do gotowania mleka). Dodaj szklankę cukru i cukier wanilinowy i podgrzewaj, aż masa nabierze jasnobrązowej barwy i gęstej konsystencji. Dodaj pół kostki roztopionego masła, zdejmij z ognia, mieszaj do połączenia się składników. Po wystudzeniu masa jest gotowa.
Masa kajmakowa z mleka w proszku. W rondelku rozpuść masło, dodaj pół szklanki zwykłego mleka i cukier. Całość gotuj, energicznie mieszając. Zagotowaną masę zestaw z palnika, wsyp do niej 2,5 szklanki mleka w proszku. Wymieszaj, wystudź.
Masa kajmakowa z mleka skondensowanego. Do jej przygotowania użyj słodzonego mleka skondensowanego. Zamkniętą puszkę umieść w garnku, zalej wodą i gotuj na małym ogniu 2-3 godziny. Im dłużej będziesz gotować mleko, tym masa będzie gęściejsza. Cały czas pilnuj, by puszka była przykryta wodą.
Masa z cukierków krówek. W rondelku umieść cukierki krówki, kawałki mlecznej czekolady, trochę masła i mleka. Całość podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą. Dodaj kilka kostek ptasiego mleczka, wymieszaj, wystudź.
Użycie gotowej masy kajmakowej
Gotowa masa kajmakowa kupiona w puszce jest zwykle bardzo gęsta. Dlatego nim użyjesz jej do smarowania np. blatów delikatnego ciasta, dobrze ją podgrzej i wymieszaj. Dzięki temu masa stanie się rzadsza i bardziej smarowna.
Smak masy kajmakowej da się modyfikować różnymi dodatkami. Możesz do niej wsypać trochę kakao lub dodać kawałki czekolady. Jej smak odmienisz też posiekanymi orzechami albo łyżką aromatycznego alkoholu.
Jeśli chcesz poznać przepisy na ciasta z kajmakiem, zapraszamy na naszą stronę. Zobacz, jak przygotować kajmakowiec bez pieczenia , a także jak zrobić sernik kajmakowy .
Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: garneczki