Smakosze.pl
Sernik kajmakowy z musem kawowym i polewą czekoladową

pixabay.com

Sernik kajmakowy z musem kawowym i polewą czekoladową

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Kopeć Dorota

Udostępnij:

Sernik jest jednym z najbardziej tradycyjnych ciast, które piecze się w polskich domach. Zazwyczaj dodaje się do niego rodzynki lub skórkę pomarańczową. Jednak to zupełnie podstawowy przepis na sernik. Warto wypróbować również inne, z różnymi dodatkami. Doskonałą propozycją dla miłośników sernika oraz kawy jest sernik kajmakowy z musem kawowym i polewą czekoladową.

Sernik kajmakowy z musem kawowym i polewą czekoladową

Sernik kajmakowy z musem kawowym i polewą czekoladową może mieć taki smak, jaki tylko chcemy. W poniższym przepisie podajemy w składnikach czekoladę mleczną, jednak możemy to ciasto przygotować również z czekoladą gorzką, a nawet białą lub też z mieszanką kilku rodzajów czekolad. Wszystko zależy od tego, jaki smak czekolady najbardziej lubimy.

undefined

Składniki na ciasto:

·         250 gramów herbatników w czekoladzie

·         50 gramów masła

·         100 gramów czekolady mlecznej

·         1 łyżka stołowa masła orzechowego

Składniki na masę serową:

·         800 gramów twarogu sernikowego

·         ¼ szklanki cukru

·         3 łyżki stołowe mąki pszennej

·         2 łyżki stołowe cukru wanilinowego

·         5 jajek

·         600 gramów masy kajmakowej

·         100 gramów śmietanki 30%

Składniki na mus kawowy:

·         3 łyżki stołowe cukru

·         1 łyżeczka kawy

·         2 łyżki stołowe gorącej wody

·         100 gramów śmietanki 30%

·         200 gramów śmietany 18%

Składniki na polewę czekoladową:

·         120 gramów cukru pudru

·         50 gramów kakao

·         4 łyżki stołowe mleka

·         100 gramów masła

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem w przygotowaniu sernika kajmakowego z musem kawowym i polewą czekoladową jest wyjęcie wszystkich składników z lodówki. Muszą się ocieplić do temperatury pokojowej.

Od razu przygotowujemy również formę. Wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą masła.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Kiedy składniki będą już wystarczająco ciepłe, możemy przystąpić do przyrządzenia sernika.

Ciastka w czekoladzie kruszymy na małe kawałki. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę oraz masło. Dokładnie mieszamy i gdy składniki się połączą, zdejmujemy znad wody. Kiedy składniki będą jeszcze ciepłe, dodajemy do nich masło orzechowe i mieszamy.

Masę czekoladowo-maślaną łączymy z ciastkami i mieszamy całość.

Gdy składniki się połączą, wykładamy nimi formę do pieczenia.

Twaróg sernikowy mielimy w malakserze. Rozdrobniony ser umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niego masę kajmakową i wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie dosypujemy do niej mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy.

Ponownie miksujemy.

Kolejnym krokiem jest dodanie jajek. Wbijamy je po kolei, każdorazowo miksując.

Jako ostatnią dodajemy śmietankę.

Masę serową wylewamy do formy na umieszczony w niej wcześniej spód. Wyrównujemy powierzchnię masy łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę ze 175 na 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut.

W trakcie, gdy sernik będzie się piekł, możemy przystąpić do przygotowania musu kawowego.

W tym celu mieszamy ze sobą śmietankę 30% oraz śmietanę 18%. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy kawa będzie chłodniejsza, dodajemy ją do śmietan. Wsypujemy do nich również cukier. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.

Sernik wyjmujemy z piekarnika. Wylewamy na niego przygotowany przed chwilą mus kawowy. Umieszczamy w piekarniku na 15 minut.

Następnie wyłączamy piekarnik i otwieramy klapę. Sernik powinien przez kilkadziesiąt minut znajdować się jeszcze w ciepłym piekarniku. Po tym czasie możemy go wyjąć i całkowicie ostudzić.

Kiedy ciasto wystygnie, możemy zdjąć z niego formę. Sernik umieszczamy na całą noc w lodówce.

Około 2 godziny przed podaniem wyjmujemy ciasto z lodówki.

Przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu przesiewamy cukier puder. Masło roztapiamy w rondelku. Gdy się stopi, dodajemy kakao, przesiany cukier puder oraz mleko. Wszystko mieszamy, gotujemy przez chwilę, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Ciepłą polewą polewamy sernik, po czym wkładamy go na kilkadziesiąt minut do lodówki, aby polewa się utwardziła.

Podajemy na zimno.

undefined

Smacznego!

undefined

Bibliografia:

1.      https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik\_kajmakowy/przepis.html

undefinedundefinedundefinedundefined

Kopeć Dorota

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

Czytaj więcej >
flaczki z boczniaka

Przepisy

Delikatne, bezmięsne flaczki z boczniakow

Czytaj więcej >