Kajmakowiec bez pieczenia według receptury niezastąpionej siostry Anastazji
Kajmak, krem budyniowy, bita śmietana. Czy takie połączenie może nie smakować? Smakuje i to rewelacyjnie. Przygotujcie dziś wraz z nami kajmakowiec bez pieczenia. Zrobimy go według receptury niezastąpionej siostry Anastazji. Tym ciastem z pewnością zachwyci się cała rodzina.
Tym razem nie musisz nagrzewać piekarnika. Wystarczy tylko, że masz pod ręką krakersy, mleko, masło, śmietankę i masę kajmakową. Z pozostałymi dodatkami nie powinnaś mieć problemu, bo zwykle są w domowych zapasach. Jest weekend, masz trochę czasu, a więc startujemy.
Kajmakowiec bez pieczenia z receptury niezastąpionej siostry Anastazji
Składniki:
1,5 opakowania prostokątnych krakersów
1 puszka masy kajmakowej
1 l mleka
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżką mąki ziemniaczanej
1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
250 g masła
15 dag cukru
1 łyżka żelatyny
400 ml śmietanki kremówki 30 proc.
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru
spłatkowane migdały do posypania
Przygotowanie Kajmakowca
Średniej wielkości formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą krakersów. Posmaruj je kajmakiem i przykryj drugą warstwą krakersów.
Połowę mleka wymieszaj z jajkiem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz budyniem. Pozostałe mleko zagotuj z masłem i cukrem. Wlej do niego mleko z mąką. Mieszając, gotuj ok. 3 minuty, aż powstanie gęsty budyń. Przestudź go.
Żelatynę rozpuść w niedużej ilości gorącej wody, wystudź. Masę budyniową wyłóż na krakersy, przykryj ostatnią warstwą krakersów.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym i pudrem. Połącz ją z zimną żelatyną. Wyłóż na ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Spłatkowane migdały podpraż na suchej patelni. Gdy wystygną, posyp nimi znajdującą się na wierzchu ciasta bitą śmietanę. Ciasto przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Sprawdź, jak zrobić ciasto Joker, a także jak przygotować ciasto z mascarpone.
Źródło: canva/Diana Taliun
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram