Jak zrobić domowe masło orzechowe? Jest 2 razy tańsze od sklepowego
Orzechy są zdrowe i powinniśmy je włączać do naszej diety. Przygotowanie z nich pysznego masła jest doskonałym pomysłem, aby zapewnić sobie porcję tego wartościowego produktu. Przepis na krem z fistaszków pozwoli wam na szybkie przygotowanie smacznego dodatku w domu. Dzięki niemu też oszczędzicie. Domowe masło kosztuje nawet 2-krotnie mniej w stosunku do ceny za słoik wyrobu, jaką przyjdzie wam zapłacić w sklepie. Mamy przy tym kontrolę na smakiem i składem kremu. Spróbujcie koniecznie.
Masło orzechowe jest produktem popularnym w kuchni roślinnej. W łatwy sposób można bowiem wyczarować z niego wiele dań, a przynajmniej wzbogacić ich smak. Spożywane w umiarkowanych ilościach jest cennym elementem diety roślinnej. Zawiera co prawda dość dużo tłuszczu, lecz bogate jest też w znaczne ilości białka.
Lista jego zalet i zastosowań jest na tyle długa, że warto sięgnąć po ten smakołyk. Jeżeli dysponujecie dobrym blenderem, możecie przygotować go w domu. W ten sposób produkt będzie składał się z dobrej jakości składników i wyjdzie tańszy, niż gdy zdecydujemy się na zakup gotowego masła w sklepie . Wypróbujcie nasz przepis — jest szybki i prosty.
Przepis na pyszne domowe masło orzechowe
Składniki na mały słoik produktu:
-
1 szklanka/ 150 g orzechów ziemnych niesolonych
-
szczypta soli (opcjonalnie, ale warto dodać)
Przygotowanie:
Orzechy i szczyptę soli wsypujemy do pojemnika blendera ręcznego i miksujemy do momentu, aż zacznie się z oddzielać tłuszcz. Powstający gęsty krem to właśnie nasze masło. Czas jego powstawania zależy od mocy użytego blendera.
Jeżeli urządzenie w czasie pracy będzie się nagrzewać, należy przerwać miksowanie , do czasu aż nieco się ochłodzi. Gotowe masło przekładamy do słoika. W ten sposób możemy je przechowywać nawet przez miesiąc w chłodnym i ciemnym miejscu np. szafce kuchennej.
Jeśli po czasie w produkcie pojawi się warstwa tłuszczu — nic nie szkodzi. Nie jest to oznaka zepsucia produktu. Można go wymieszać i bezpiecznie spożyć.
Masło najlepiej smakuje na kanapce ze świeżego pieczywa , ale można go dodać także do deserów, owsianek, sosów czy nawet niektórych dań. Jeżeli lubicie, gdy produkt zawiera chrupiące kawałki, możecie dodać rozdrobnione orzechy (wystarczy 50 g).
Po przepisy na pyszne desery zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić dobre naleśniki , w sam raz, by posmarować je delikatnym kremem z fistaszków. Ten natomiast zawiera recepturę na pyszne placki z bananów . Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
-
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
-
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: domowejroboty Zapraszamy na nasz Instagram