Najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów
A teraz czas na ucztę dla wielbicieli naleśników, racuchów i placków. Podajemy wam najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów. Możecie je przygotować na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Podać oprószone cukrem pudrem, polane syropem lub miodem.
Placki i racuchy są bardzo smaczne, choć często dość kaloryczne. Jednak, gdy dodamy do nich owoce, stają się o wiele lżejsze, wartościowsze i zdrowsze. Zyskują też niepowtarzalny smak i przyjemną wilgotność. Smakują nawet odgrzewane.
Najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów
Składniki:
2 dobrze dojrzałe banany
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie placków z bananów
Banany obierz ze skórki. Podziel je na kawałki, włóż do miseczki, rozgnieć widelcem, ewentualnie zblenduj.
Dodaj do nich szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy, a także jajka. Wymieszaj na niemal jednolitą masę.
Do masy dodaj proszek do pieczenia oraz tyle mąki, by po wymieszaniu powstało dość gęste ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.
Placuszki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz je cukrem pudrem.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne racuchy i placki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na placki z kalafiora, a także na racuchy z jabłkami.
Źródło zdjęcia: canva/Imagenes de Hassel
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram