Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowy chrzan i czym go doprawić? Pamiętaj o ważnym dodatku
canva/unpict

Jak zrobić domowy chrzan i czym go doprawić? Pamiętaj o ważnym dodatku

12 marca 2022

Domowy chrzan jest o niebo lepszy od kupowanego w sklepie. Niestety warzywo często ciemnieje przy ścieraniu. Wystarczy jednak rozdrabniać je wprost do naczynia z sokiem z cytryny, a zachowa ładny biały kolor. Koniecznie wypróbujcie ten trik.

Chrzan jest doskonałym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej. Można z niego przyrządzić smakowite obiadowe buraczki czy pełne charakteru purée ziemniaczane . Dowiedzcie się jak zrobić go w domu, w sposób, który zagwarantuje intensywne białe zabarwienie przyprawy.

Przepis na domowy chrzan, który nie czernieje

Z podanych proporcji przygotujecie dwa słoiczki chrzanu o pojemności 300 ml.

Składniki:

  • 500 g chrzanu

  • 4-5 łyżek soku z cytryny

  • 150 ml wrzątku

  • 1,5 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Chrzan obieramy i dokładnie myjemy. Jeśli jest przesuszony, moczymy go w zimnej wodzie przez mniej więcej 2 godziny.

W misce, do której będziemy ścierać chrzan, umieszczamy sok z cytryny. Rozdrabniamy warzywo i od razu łączymy je z kwaśnym płynem. Możemy też rozdrobnić je przy pomocy blendera lub maszynki do mięsa.

Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do słoiczków, mocno ubijając. Przechowujemy w lodówce. Chrzan będzie zdatny do spożycia przez miesiąc.

Wskazówki:

  • Chrzan możecie przyrządzić z dodatkiem gęstej śmietany. Jeżeli zdecydujecie się na taki wariant, zjedzcie go w ciągu kolejnych dwóch dni.

  • Ostry korzeń będzie też smaczny z dodatkiem słodkiego jabłka. Wystarczy je rozdrobnić wraz z warzywem.

  • Jeżeli nie macie pod ręką cytryny, zastąpcie jej sok octem jabłkowym lub winnym. Także uchroni chrzan przed utratą atrakcyjnego koloru.

Chrzan nie ściemnieje jeśli skropimy go sokiem z cytryny
Chrzan nie ściemnieje jeśli skropimy go sokiem z cytryny

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, czteryfajery

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy