Jak zrobić domowy popcorn z kaszy gryczanej? Prosty sposób
Lubicie popcorn? A wiecie, jak zrobić domowy popcorn z kaszy gryczanej? Mamy na niego prosty sposób — wystarczy wsypać garść kaszy do garnka z olejem i całość smażyć, aż zrobi się puszysta. Tak przygotowany popcorn jest zdrowy i niepowtarzalny w smaku.
Popcorn to prażone ziarna kukurydzy, które po podgrzaniu do wysokiej temperatury pękają i robią się puszyste. Przekąskę w rodzaju popcornu można przygotować także z innych zbóż. My proponujemy sięgnąć po kaszę gryczaną, która jest wyjątkowo zdrowa.
Gryczany popcorn można jeść na przekąskę, podobnie jak kukurydziany. Jednak można go też wykorzystać do innych potraw. Będzie świetnym dodatkiem do musli, sałatek, sprawdzi się też jako posypka do pieczonych warzyw i mięs. Oto jak go przygotować.
Jak zrobić domowy popcorn z kaszy gryczanej?
Składniki:
-
100 g kaszy gryczanej palonej
-
ok. 100 ml oleju
-
sól
Przygotowanie popcornu
Głęboką patelnię lub garnek rozgrzej. Na dno wlej olej i rozgrzej go, uważając, by tłuszcz się nie przypalił.
1-2 łyżki suchej kaszy wsyp na sitko, zanurz w oleju i smaż kilka sekund, aż ziarna zaczną pękać i kasza zrobi się biała. Sitko wyjmij, osącz z tłuszczu.
Kaszę wysyp na papierowy ręcznik i osącz z nadmiaru tłuszczu. Oprósz do smaku odrobiną soli.
W ten sam sposób przerób całą kaszę. Zwróć jednak uwagę na to, by nie trzymać kaszy zbyt długo w oleju, bo zrobi się twarda.
Wskazówka:
Można zwiększyć ilość oleju przeznaczonego do smażenia. Wtedy można będzie jednorazowo wsypać na sitko trochę więcej kaszy.
Sprawdź w naszym serwisie, jak ugotować kaszę gryczaną na sypko , a także, jak zrobić naleśniki z kaszy gryczanej .
Źródło zdjęcia: canva/TanyaLovus
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ammniam, polnapol-tarnow