Jak zrobić domowy salceson?
Salceson ma swoich wielbicieli, ale też wiele osób po prostu go nie tknie. Powód? Do jego przygotowania używa się podrobów. Dlatego my proponujemy wam bardziej mięsną, lecz niemniej smaczną wersję tej wędliny. Bez problemu zrobicie ją w domu.
Do przygotowania salcesonu używa się zwykle wieprzowych podrobów. Tradycyjnymi składnikami jest głowizna, serca czy ozory. To one nadają tej podrobowej wędlinie charakterystycznego smaku.
Ale zobaczycie, że można zrezygnować z tych mniej apetycznych i niezbyt dostępnych składników, a i tak otrzymać doskonały salceson . O wiele smaczniejszy niż ten dostępny w przeciętnym sklepie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić domowy salceson?
Składniki:
-
2 golonki wieprzowe
-
2 nóżki wieprzowe
-
75 dag łopatki wieprzowej
-
2 marchewki
-
pietruszka
-
kawałek selera
-
cebula
-
3-4 listki laurowe
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
-
3-4 ząbki czosnku
-
mielony kminek
-
mielona kolendra
-
sól, pieprz
-
ok. 1 m osłonki na salceson
-
sznurek
Przygotowanie salcesonu:
Mięso oczyść, opłucz, zalej wodą, zagotuj, odszumuj. Dodaj oczyszczone warzywa, listki laurowe, ziele, pieprz i sól. Gotuj na małym ogniu ok. 2-2,5 godziny.
Miękkie mięso wyjmij z wywaru, wystudź, usuń kości. Mięso pokrój w sporą kostkę. Skórę i tłuszcz pokrój drobno. Mięsne składniki wymieszaj z mniej więcej 1 szklanką wywaru.
Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, całość dobrze dopraw solą, pieprzem, kminkiem i kolendrą.
Osłonkę podziel na 3 części. Każdą z jednej strony ścisło zawiąż sznurkiem, napełnij masą, koniec osłonki skręć wypuszczając nadmiar powietrza, obwiąż sznurkiem.
W dużym garnku dobrze podgrzej wodę (powinna mieć ok. 80 st. C), włóż batony salcesonu i trzymaj je w tej temperaturze ok. godzinę.
Po tym czasie salceson wyjmij z wody, przestudź. Włóż między dwie kuchenne deski, a gdy całkowicie wystygnie wstaw go do lodówki i dobrze schłodź. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żródło: swojskiejedzonko