Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?
Ozorki wieprzowe nie są produktem, który współcześni młodzi ludzie chcą jeść jak najczęściej. Dawniej dostępność mięsa nie była taka jak dzisiaj, więc musieliśmy radzić sobie w inny sposób. Ozorki stanowiły dobry substytut - były także bardzo zdrowe.
Sporym problemem może się okazać ich twardość. Mięso z ozorków jest wyjątkowo twarde, zbite i sztywne, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania. Wystarczy gotować je we wrzątku około 1 godziny, a mięso zmięknie i będzie wspaniale pyszne.
Ozorki wieprzowe rarytasem sprzed lat
W wielu przepisach na ozorki można zauważyć obecność owoców. Nie są one w żadnym wypadku przypadkowe - ozorki z brzoskwiniami, jabłkami czy gruszkami komponują się wręcz idealnie. Równie doskonałym dodatkiem jest chrzan, którego ostry smak podkreśla aromat mięsa.
Jeśli tęskno ci do czasów PRL-u, bądź chcesz pokazać swoim dzieciom, jak jadali ich rodzice, gdy ci byli w ich wieku, spróbuj wykonać poniższą recepturę. Jest zaskakująco prosta, a finalny efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, ile razy bezpiecznie można odgrzewać jedzenie ze świąt. W tym tekście z kolei prezentujemy zalety picia soku z brzozy, który pozwala zachować zdrowie na dłużej.
Źródło: arfo, Getty Images
Przepis na ozorki z chrzanem
Składniki:
4 ozorki wieprzowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 cebuli
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz ziarnisty
sól
4 łyżki chrzanu
50 ml gęstej śmietanki 30 proc.
2 łyżki mąki
cukier, sól i pieprz
Zacznij od dokładnego umycia ozorków i usunięcia gruczołów po bokach języków. Teraz zalej je wrzątkiem i zacznij gotować na średnim ogniu. Po 45 minutach dodaj seler, pietruszkę, marchew, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i gotować kolejne 45 minut.
Po ugotowaniu wyciągnij ozory i zanurz je w zimnej, najlepiej lodowatej wodzie. Ściągnij z nich wierzchnią sztywną skórę. Do wywaru wlej rozrobioną w wodzie odrobinę mąki i zagotuj. Mieszaj całość do momentu, aż stanie się gęsty i klejący niczym sos.
Wrzuć chrzan, dopraw solą i cukrem. Ozory pokrój w plastry i z powrotem wrzuć do garnka z sosem. Gotuj całość przez 5 minut, wlej śmietanę i podawaj. Danie doskonale pasuje do klusek śląskich i modrej kapusty. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl