Smakosze.pl

CCat82, Getty Images

Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Ozorki wieprzowe nie są produktem, który współcześni młodzi ludzie chcą jeść jak najczęściej. Dawniej dostępność mięsa nie była taka jak dzisiaj, więc musieliśmy radzić sobie w inny sposób. Ozorki stanowiły dobry substytut - były także bardzo zdrowe. 

Sporym problemem może się okazać ich twardość. Mięso z ozorków jest wyjątkowo twarde, zbite i sztywne, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania. Wystarczy gotować je we wrzątku około 1 godziny, a mięso zmięknie i będzie wspaniale pyszne.

Ozorki wieprzowe rarytasem sprzed lat

W wielu przepisach na ozorki można zauważyć obecność owoców. Nie są one w żadnym wypadku przypadkowe - ozorki z brzoskwiniami, jabłkami czy gruszkami komponują się wręcz idealnie. Równie doskonałym dodatkiem jest chrzan, którego ostry smak podkreśla aromat mięsa.

Jeśli tęskno ci do czasów PRL-u, bądź chcesz pokazać swoim dzieciom, jak jadali ich rodzice, gdy ci byli w ich wieku, spróbuj wykonać poniższą recepturę. Jest zaskakująco prosta, a finalny efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. 

Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, ile razy bezpiecznie można odgrzewać jedzenie ze świąt. W tym tekście z kolei prezentujemy zalety picia soku z brzozy, który pozwala zachować zdrowie na dłużej.

Źródło: arfo, Getty Images

Przepis na ozorki z chrzanem

Składniki: 

  • 4 ozorki wieprzowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1/2 cebuli

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/2 selera

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz ziarnisty

  • sól

  • 4 łyżki chrzanu

  • 50 ml gęstej śmietanki 30 proc.

  • 2 łyżki mąki

  • cukier, sól i pieprz

Zacznij od dokładnego umycia ozorków i usunięcia gruczołów po bokach języków. Teraz zalej je wrzątkiem i zacznij gotować na średnim ogniu. Po 45 minutach dodaj seler, pietruszkę, marchew, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i gotować kolejne 45 minut. 

Po ugotowaniu wyciągnij ozory i zanurz je w zimnej, najlepiej lodowatej wodzie. Ściągnij z nich wierzchnią sztywną skórę. Do wywaru wlej rozrobioną w wodzie odrobinę mąki i zagotuj. Mieszaj całość do momentu, aż stanie się gęsty i klejący niczym sos. 

Wrzuć chrzan, dopraw solą i cukrem. Ozory pokrój w plastry i z powrotem wrzuć do garnka z sosem. Gotuj całość przez 5 minut, wlej śmietanę i podawaj. Danie doskonale pasuje do klusek śląskich i modrej kapusty. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >