

6 Kwietnia 2021
Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?
Ozorki są daniem, które w ludziach żyjących lub wychowujących się w czasach PRL wywołuje nostalgie. Poniżej pokazujemy jedno z najlepszych dań, które można przy ich pomocy ugotować. Dodatkowo wskazujemy jak przygotować je, aby nie były twarde i rozpływały się w ustach.
Ozorki wieprzowe nie są produktem, który współcześni młodzi ludzie chcą jeść jak najczęściej. Dawniej dostępność mięsa nie była taka jak dzisiaj, więc musieliśmy radzić sobie w inny sposób. Ozorki stanowiły dobry substytut - były także bardzo zdrowe.
Sporym problemem może się okazać ich twardość. Mięso z ozorków jest wyjątkowo twarde, zbite i sztywne, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania. Wystarczy gotować je we wrzątku około 1 godziny, a mięso zmięknie i będzie wspaniale pyszne.
Ozorki wieprzowe rarytasem sprzed lat
W wielu przepisach na ozorki można zauważyć obecność owoców. Nie są one w żadnym wypadku przypadkowe - ozorki z brzoskwiniami, jabłkami czy gruszkami komponują się wręcz idealnie. Równie doskonałym dodatkiem jest chrzan, którego ostry smak podkreśla aromat mięsa.
Jeśli tęskno ci do czasów PRL-u, bądź chcesz pokazać swoim dzieciom, jak jadali ich rodzice, gdy ci byli w ich wieku, spróbuj wykonać poniższą recepturę. Jest zaskakująco prosta, a finalny efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, ile razy bezpiecznie można odgrzewać jedzenie ze świąt. W tym tekście z kolei prezentujemy zalety picia soku z brzozy, który pozwala zachować zdrowie na dłużej.
Źródło: arfo, Getty Images
Przepis na ozorki z chrzanem
Składniki:
- 4 ozorki wieprzowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 cebuli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz ziarnisty
- sól
- 4 łyżki chrzanu
- 50 ml gęstej śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki mąki
- cukier, sól i pieprz
Zacznij od dokładnego umycia ozorków i usunięcia gruczołów po bokach języków. Teraz zalej je wrzątkiem i zacznij gotować na średnim ogniu. Po 45 minutach dodaj seler, pietruszkę, marchew, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i gotować kolejne 45 minut.
Po ugotowaniu wyciągnij ozory i zanurz je w zimnej, najlepiej lodowatej wodzie. Ściągnij z nich wierzchnią sztywną skórę. Do wywaru wlej rozrobioną w wodzie odrobinę mąki i zagotuj. Mieszaj całość do momentu, aż stanie się gęsty i klejący niczym sos.
Wrzuć chrzan, dopraw solą i cukrem. Ozory pokrój w plastry i z powrotem wrzuć do garnka z sosem. Gotuj całość przez 5 minut, wlej śmietanę i podawaj. Danie doskonale pasuje do klusek śląskich i modrej kapusty. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Na jakich oczkach ścierać ziemniaki na placki ziemniaczane?
- Dietetyk wskazuje produkty, których nie powinno się jeść
- Koktajl podkręcający przemianę materii
źródło: kuchnia.wp.pl
Następny artykuł