Jak zrobić domowy środek do czyszczenia kuchni?
W sklepach można kupić przeróżne specyfiki do czyszczenia. Jednak są bardzo chemiczne i wcale nietanie. Dlatego podpowiemy wam jak zrobić domowy środek do czyszczenia kuchni. Jest naturalny i przygotujesz go z niewymyślnych składników, a ma uniwersalne zastosowanie.
Jeśli w twojej szafce jest kilka płynów do czyszczenia różnych powierzchni, czas to zmienić. Zamiast płynu odtłuszczającego, działającego antybakteryjnie i odświeżającego od dziś wystarczy ci w kuchni jeden, własnoręcznie przygotowany specyfik. Jego zaletą jest fakt, że bez obaw wyczyścisz nim też powierzchnie, które mają bezpośredni kontakt z żywnością.
Jak zrobić domowy środek do czyszczenia kuchni?
Receptura na domowy płyn do czyszczenia jest bardzo prosta. Błyskawicznie też go przygotujesz. Wystarczy, że do butelki ze spryskiwaczem wlejesz 200 ml przegotowanej, zimnej wody, 100 ml wódki lub spirytusu i 100 ml octu. Opcjonalnie możesz dodać kilka kropel ulubionego aromatu. Butelkę zakręć i kilka razy energicznie nią wstrząśnij. Płyn jest gotowy do użycia.
Jeszcze kilka wskazówek do przygotowania płynu. Wielu osobom nie odpowiada zapach octu spirytusowego, więc można go zastąpić np. octem jabłkowym. Dla zneutralizowania zapachu octu warto też dodać kilka kropel olejku eterycznego lub jeśli nie macie, aromatu do ciast, np. cytrynowego, migdałowego.
Do płynu lepiej nie dodawać wody z kranu, bo może pozostawić osad na czyszczonej powierzchni. Dlatego lepiej sięgnąć po przegotowaną wodę, ewentualnie destylowaną lub przefiltrowaną.
Jak działa domowy środek do czyszczenia?
Dzięki trzem podstawowym składnikom nasz domowy środek do czyszczenia ma naprawdę szerokie spektrum działania.
Alkohol rozpuszcza tłuszcz i inne zabrudzenia, działa też dezynfekująco i nabłyszczająco. Ocet również działa dezynfekująco i dobrze czyści tłuste zabrudzenia. Poza tym jako kwas dobrze rozpuszcza osady z twardej wody.
Olejek eteryczny nie tylko nadaje naszemu płynowi pięknego zapachu, ale też w zależności od rodzaju, może mieć właściwości odtłuszczające (olejek cytrynowy), antybakteryjne (olejek eukaliptusowy, z drzewa herbacianego) czy odstraszające owady (olejek lawendowy czy goździkowy).
Na naszej stronie znajdziesz także wiele innych, kuchennych porad. Dowiedz się np. czego nie wlewać do zlewu , a także jak szybko rozmrozić masło .
Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowejroboty