Zalej mleko octem i podgrzej. Nie uwierzysz co z tego wyjdzie

Ocet i mleko w jednym garnku? Fakt, takie połączenie brzmi jak kulinarna katastrofa. Okazuje się jednak, że dzięki nieskomplikowanemu przepisowi można wyczarować znakomity dodatek do kanapek. Wypróbuj sposób, a nie będziesz w stanie się nadziwić, co z tego wyszło.
Mleko nie tylko do picia
Kulinarne eksperty są zero-jedynkowe albo się udają, albo nie. Czasem każdy jest w stanie zaryzykować, jedni grają w totka, a jeszcze inni wlewają ocet oraz mleko do garnka i czekają na efekty. Jakoś nie wierzymy w przeznaczenie liczb umieszczonych na kulkach, więc decydowanie należymy do tej drugiej grupy. Podejmowanie ryzyka i gotowanie to nasze pasje, bez których naprawdę trudno się obejść.
Tym razem mamy dobrą informację, bo po podgrzaniu składników w garnku wychodzi domowy ser, który przebija nawet specjały od najlepszych serowarów. Wiadomo przecież, że to, co swojskie i własnymi rękami przyrządzone jest najlepsze. W dodatku taki ser robi się łatwo i wbrew pozorom szybko. Aby tak jednak było, należy zastosować się do wskazówek z poniższego przepisu.

Mleko, ocet i kilka dodatków
Domowy ser ma tę zaletę, że powstaje z kilku składników. Głównym produktem jest mleko, którego potrzeba naprawdę sporo, bo aż 6 litrów. Oprócz niego niezbędny będzie ocet, który dzięki temu, że ma odczyn kwaśny doprowadza do ścięcia kazeiny, czyli głównego białka znajdującego się w mleku. Za smak domowego wyrobu odpowiadać będzie sól. O proporcjach składników dowiesz się więcej, zapoznając się z poniższą listą. Trzymaj się wytycznych, a ser wyjdzie idealny.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 6 l mleka
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek octu

Przepis na domowy ser
Przygotowanie sera rozpocznij od wlania mleka do głębokiego garnka. Dodaj do niego wodę, ocet oraz sól. Podgrzewaj składniki na średniej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy dojdzie do oddzielenia się sera od serwatki, za pomocą durszlaka przełóż go na sitko. Za pomocą łyżki ugnieć go, aby nadmiar cieczy wypłynął przez sito. Ser przykryj folią spożywczą i odstaw na dobę do lodówki.
Po upłynięciu wskazanego czasu ser jest gotowy do spożycia. Wystarczy wyciągnąć go z sita i podać na stół. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do kanapek, sałatek, a nawet jako główny składnik pasty serowej. Wybór należy do ciebie, bo domowy ser w każdej wersji smakuje doskonale.
Sprawdź jak zrobić makaronowe kotlety oraz poznaj przedwojenny przepis na wyśmienity bigos.




































