Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką zupę gotuję zawsze po świętach. 100 razy lepsza niż krupnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.04.2025 11:22

Taką zupę gotuję zawsze po świętach. 100 razy lepsza niż krupnik

lekki obiad po świętach
Fot. Shutterstock/Marian Weyo

Szukasz pomysłu na lekki obiad po świętach? Ugotuj prostą zupę, którą po kilkudniowym obżarstwie wszyscy zjedzą ze smakiem. Lekkostrawna, gęsta, pożywna i przede wszystkim pyszna. Działa na żołądek lepiej niż krupnik.

Prosta zupa poleca się na lekki obiad po świętach

Ile gospodyń, tyle przepisów na zupę ryżową. Ja od lat gotuję ją tak, jak to robiła moja babcia. To nie tylko pomysł na lekki obiad po świętach. Zupa ryżowa jest idealna, gdy chcemy zadbać o nasz żołądek, np. po zatruciu pokarmowym, lub po prostu chcemy ugotować prosty, szybki i tani obiad.

Do zupy ryżowej dodaję startą na tarce marchewkę oraz pieczarki. Mimo, iż w tradycyjnym przepisie nie ma grzybów, tak one doskonale wpływają na smak i sprawiają, że ryżanka jest jeszcze lepsza. Tak właśnie gotowała moja babcia.

Jak lekki obiad po świętach, tak wyłącznie ryżowa gotowana na warzywach i kurze. Mięso drobiowe jest najlepsze na żołądek, podobnie jak ryż. Zupa jest pożywna, a nasz układ trawienny odpocznie po wielkanocnych, ciężkostrawnych daniach.

zupa ryżowa.jpg
Fot. Canva

 

Ruszyło w Biedronce z samego rana. Mięso mielone za bezcen, masło poniżej 5 zł

Przepis na lekkostrawną zupę ryżową

Do zupy ryżowej nie dodawaj kostek rosołowych. To sama chemia, która dodatkowo może podrażnić żołądek. Lekki obiad po świętach doprawiamy natką pietruszki, solą, pieprzem i lubczykiem. Natka pietruszki działa na trawienie lepiej niż mięta. Lubczyk natomiast doskonale zastąpi kostki lub przyprawę Maggi.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • udko z kurczaka
  • 2 większe marchewki
  • korzeń i natka pietruszki
  • 4 duże pieczarki
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 100 g białego ryżu
  • gałązka świeżego lubczyku lub szczypta suszonego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
lubczyk.jpg
Fot. Canva

Jak ugotować zupę ryżową?

Włóż mięso do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz na najmniejszy. Zdejmij szumowiny. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 1 marchewkę, korzeń pietruszki, por i seler.

Gotuj, aż powstanie aromatyczny wywar. Drugą marchew i pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do zupy wsyp ryż, dodaj lubczyk, startą marchew i pieczarki. Wsyp sól, pieprz i gotuj, aż ryż będzie miękki.

Co jakiś czas przemieszaj całą zupę. Gdy ryż się ugotuje, danie solidnie oprósz natką pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Lekki obiad po świętach gotowy. Smacznego!

Na obiad polecamy również kapuśniak z młodej kapusty oraz pyszne kotlety z jajek, które zostały po świętach.

zupa ryżowa.jpg
Fot. Canva