Jak zrobić domowy syrop z czosnku?
Syrop z czosnku jest jednym z najprostszych sposobów na poprawę stanu zdrowia, gdy dopadnie nas przeziębienie czy grypa. Ten tradycyjny babciny lek z łatwością przyrządzimy w domu. Wystarczy kilka składników, by wesprzeć swój organizm w walce z infekcjami. Spróbujcie, a poczujecie się lepiej.
Podpowiadaliśmy wam już jak poprawnie przechowywać czosnek i jak go przyrządzać , by najlepiej skorzystać z jego dobroczynnych właściwości. Tym razem zdradzamy, jak przygotować syrop z tej aromatycznej przyprawy. Będzie idealny zimowe przeziębienia.
Czosnek działa bowiem jak naturalny antybiotyk. B ogactwo związków flawonoidowych i witamin — wśród których wymienić można m.in. A, B2 i C — korzystnie wpłynie na naszą odporność. Zawarte w tym warzywie olejki eteryczne ułatwiają także oddychanie i pozbywanie się zalegającej wydzieliny.
Przepis na leczniczy syrop z czosnku
Składniki:
-
3 główki czosnku
-
3 cytryn
-
6 łyżek miodu
-
1 szklanki chłodnej wody
Przygotowanie:
Czosnek dzielimy na ząbki i miażdżymy je za pomocą praski. Miąższ przekładamy do miseczki. Z cytryn wyciskamy sok i łączymy go z miodem. Całość łączymy z czosnkiem.
Wlewamy wodę, cały czas mieszając. Naczynie z miksturą przykrywamy i odstawiamy na około 24 godziny w ciemne miejsce. Po tym czasie syrop przelewamy do buteleczki z ciemnego szkła.
Wskazówka: upewnij się, że miód, którego chcesz użyć do przyrządzenia syropu z czosnku, jest naturalny. Tylko taki będzie zawierał propolis i pyłek kwiatowy. Sztuczny wyrób nada jedynie słodkiego smaku.
Źródło zdjęcia: canva/KMNPhoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: medonet