Smakosze.pl
Dlaczego warto jeść mintaja?

canva/GMVozd

Dlaczego warto jeść mintaja?

11 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ryby są istotnym elementem diety. Na naszych stołach często pojawia się mintaj. Czy jednak jest to dobry wybór? Przyglądamy się korzyściom płynącym z włączenia go do diety. Będziecie zaskoczeni.

Pisaliśmy już, po jakie ryby z rzek i jezior warto sięgać. Podpowiadaliśmy też jak sprawnie rozmrażać rybne filety. Tym razem przygotowaliśmy krótki poradnik na temat ryby, którą kupić jest równie łatwo co dorsza, pstrąga, łososia czy śledzia — mintaja. Sprawdźcie, dlaczego warto zwrócić na niego szczególną uwagę.

Miód w słoikach z białym nalotem

Co oznacza biała piana w słoiku z miodem?

CZYTAJ DALEJ

Wady i zalety spożywania mintaja

Mintaj jest rybą chudą. Będzie więc doskonałym elementem diety redukcyjnej. Niestety jednak niska zawartość tłuszczu pociąga za sobą stosunkowo niewielką zawartość składnika, dla którego zalecane jest spożywanie ryb — wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g tej ryby znajdziemy ich zaledwie 0,48 g.

Równie mało w mięsie mintaja znajdziemy selenu i potasu. Składniki te są istotnym elementem diety. Potas odpowiada za prawidłowe działanie serca, a selen z kolei wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

W porównaniu z innymi rybami mintaj ma też niską zawartość mało witaminy A i D. Mimo wszystko poziom ten jest wystarczający, by korzystnie wpłynąć na nasz wzrok i odporność. Ryba ta stanowi też wystarczająco dobre źródło białka — w 100 g jej mięsa znajdziemy aż 19,44 g tego makroskładnika.

Co przemawia za sięganiem po mintaja?

Z pewnością warto zjeść mintaja, niż np. pangę, karpia czy tilapię, których wartości odżywcze są znikome. Mintaj jest też tani i łatwo dostępny, więc jeśli ograniczają nas względy ekonomiczne — będzie to dobry produkt.

Istotną zaletą mintaja jest też niska zdolność do akumulacji rtęci. Spożywanie tej ryby zaleca się kobietom w ciąży i kobietom karmiącym. Nie powoduje on bowiem uszkodzeń mózgu i nerek u płodu.

Mintaj na talerzu

Mintaj będzie lepszym wyborem niż panga, karp czy tilapia

Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poradnikzdrowie, poradyfit

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >

Produkty

Czym zastąpić jajka w wypiekach? 4 najskuteczniejsze zamienniki

Czytaj więcej >
Dlaczego warto jeść rzodkiewki i co z nich przygotować?

Produkty

Dlaczego warto jeść rzodkiewki i co z nich przygotować?

Czytaj więcej >