Smakosze.pl
Ziemniaki pieczone z farszem pieczarkowym

canva/rezkrr

Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki z farszem z pieczarek

13 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pieczone ziemniaki są doskonałą ciepłą przekąską, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Nafaszerujcie ziemniaczane łódeczki pieczarkami i serem, a staną się niezwykle sycącym daniem obiadowym, które na długo pozostanie w pamięci domowników. Przygotujecie je wyjątkowo szybko.

Ziemniaki smakują doskonale zarówno w postaci chrupiących placków, jak i kopytek. Przyrządźcie je w piecu wypełnione aromatycznym grzybowym farszem, a również was zachwycą. Nie ma nic pyszniejszego niż delikatny ziemniaczany miąższ z dodatkiem ciągnącego się sera i duszonych grzybów.

Dlaczego warto jeść mintaja?

Dlaczego warto jeść mintaja?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite zapiekane ziemniaki z pieczarkami

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki

  • 300 g niewielkich pieczarek

  • 1 nieduża cebula

  • 1 jajo

  • 150 g tartego sera żółtego

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy je, a następnie obieramy ze skóry i przekrawamy na pół. Łyżką wydrążamy miąższ tak, aby utworzyć miseczki.

Pieczarki oczyszczamy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulką.

Po około 3 minutach wrzucamy rozdrobnione pieczarki i dusimy je, aż się nieco zredukują. Ziemniaczany miąższ rozdrabniamy i mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, serem żółtym, jajkiem i natką pietruszki. Ilość zieleniny dobieramy według własnych preferencji.

Masę doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz przekładamy do ziemniaczanych miseczek. Następnie nadziane ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zapiekamy je przez około 20 minut.

Posiekane pieczarki na desce

Posiekane i podsmażone pieczarki to idealny farsz do pieczonych ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: e-przepisykulinarne

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >