Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki z farszem z pieczarek
Pieczone ziemniaki są doskonałą ciepłą przekąską, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Nafaszerujcie ziemniaczane łódeczki pieczarkami i serem, a staną się niezwykle sycącym daniem obiadowym, które na długo pozostanie w pamięci domowników. Przygotujecie je wyjątkowo szybko.
Ziemniaki smakują doskonale zarówno w postaci chrupiących placków, jak i kopytek. Przyrządźcie je w piecu wypełnione aromatycznym grzybowym farszem, a również was zachwycą. Nie ma nic pyszniejszego niż delikatny ziemniaczany miąższ z dodatkiem ciągnącego się sera i duszonych grzybów.
Przepis na wyśmienite zapiekane ziemniaki z pieczarkami
Składniki:
4 duże ziemniaki
300 g niewielkich pieczarek
1 nieduża cebula
1 jajo
150 g tartego sera żółtego
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy je, a następnie obieramy ze skóry i przekrawamy na pół. Łyżką wydrążamy miąższ tak, aby utworzyć miseczki.
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulką.
Po około 3 minutach wrzucamy rozdrobnione pieczarki i dusimy je, aż się nieco zredukują. Ziemniaczany miąższ rozdrabniamy i mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, serem żółtym, jajkiem i natką pietruszki. Ilość zieleniny dobieramy według własnych preferencji.
Masę doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz przekładamy do ziemniaczanych miseczek. Następnie nadziane ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zapiekamy je przez około 20 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Slatan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: e-przepisykulinarne