Jak prawidłowo przygotować czosnek, aby nie stracił cennych właściwości?
Czosnek jest popularnym dodatkiem do wielu dań i znanym domowym środkiem stosowanym w profilaktyce przeziębienia. Mało kto jednak wie, że żeby związki w nim zawarte zadziałały, warzywo trzeba przyrządzić w określony sposób. Samo rozdrobnienie nie wystarczy.
Z czosnkiem doskonale smakuje niemalże każdy sos. Także pieczywo posmarowane masełkiem z jego dodatkiem będzie wyśmienite. Nasze babcie przygotowywały z niego dobroczynny syrop, który potrafi wesprzeć organizm w przeziębieniach. Właściwości czosnku nie będą dla nas jednak dostępne, jeśli nie przygotujemy go w odpowiedni sposób.
Jak prawidłowo używać czosnku?
Czosnek charakteryzuje się nie tylko wyrazistym smakiem, ale też działaniem przeciwbakteryjnym. Jego spożycie pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych, a także w regulacji poziomu cukru we krwi i obniżaniu jej ciśnienia.
Jednak dopiero posiekane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, będą wykazywały swoją zbawienną moc. Najlepiej, gdy dodatkowo pozostawimy je w tej postaci na kwadrans.
Odpowiadająca za jego prozdrowotne właściwości allicyna zostanie wytworzona w znacznie większej ilości. Do rozpoczęcia procesu jej syntezy niezbędne jest właśnie rozdrobnienie warzywa.
Kiedy dodać czosnek do potraw?
Czas dodania nie będzie odgrywał aż tak dużej roli, jak to, w jakim stanie będzie przyprawa. Najkorzystniej będzie wrzucić właśnie rozdrobiony czosnek, który poleżał chwile na desce. Podczas gotowania bowiem enzym odpowiedzialny za produkcję allicyny, zostanie unieczynniony.
Wysoka temperatura zablokuje przebieg reakcji chemicznej i podczas gotowania nie przybędzie korzystnego dla zdrowia związku. Można zatem przyjąć, że korzystniej będzie spożyć czosnek, który nie został poddany obróbce termicznej. Nie będzie to jednak konieczne, by skorzystać z jego działania.
Źródło zdjęcia: canva/AlexKosev
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet