Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak przechowywać czosnek?

Jak przechowywać czosnek?

Jak przechowywać czosnek?
canva/rattanakun

Czosnek jest jedną z najpopularniejszych przypraw w naszych kuchniach. Nic dziwnego skoro wykorzystać go można do nadania smaku wielu różnym daniom. Jest przy tym bardzo zdrowy. Aby jednak w pełni wykorzystać jego właściwości, należy go poprawnie przechowywać. Dowiedźcie się czego unikać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przechowywać czosnek, aby zachował swoje właściwości?

Najlepszym miejscem od przechowywania czosnku jest spiżarnia lub kuchenna szafka. Zazwyczaj jest tam utrzymana pokojowa temperatura, a roślina nie jest narażona na działanie wilgoci.

Istotne jest także, aby czosnek nie był wystawiany na działanie światła. W przeciwnym wypadku nie uda nam się uchronić go przed przedwczesnym kiełkowaniem. Brak ekspozycji na słońce można sobie zagwarantować np. poprzez umieszczenie czosnku w papierowej dziurkowanej torebce lub w koszyczku zlokalizowanym w szufladzie komody kuchennej.

Równie ważne jest by świeży, nieobrany czosnek nie był przechowywany w lodówce. Takie postępowanie sprzyja rozwojowi pleśni i prowadzi do utraty smaku przyprawy. Do lodówki czosnek schować możemy tylko wtedy, gdy wcześniej go obierzemy i posiekamy.

Wówczas również trzeba zachować szczególną ostrożność. Nie powinno się bowiem poddać go działaniu niskiej temperatury bezpośrednio po rozdrobnieniu. Uniemożliwi ona efektywne działanie zawartych w roślinie enzymów i tym samym spowolni lub nawet całkowicie zahamuje produkcję dobroczynnych związków chemicznych. Pisaliśmy o nich szerzej w tym artykule.

Czosnek po rozdrobnieniu nie powinien też być wystawiony na działanie lodówkowego powietrza, które często jest pełne wilgoci. Do przechowywania przydadzą się zatem specjalne, hermetyczne pojemniki lub wyparzone słoiki. Jeśli chcemy w ten sposób przechować czosnek nieco dłużej, sprawdzi się zasypanie go solą.

Starte ząbki czosnku możemy też zalać oliwą. Uzyskamy w ten sposób bardzo użyteczną oliwę smakową, doskonałą do polania bagietki czy pizzy. Dodając do niej ostrą papryczkę czy ulubione zioła będziemy w stanie przygotować niezwykłą kombinację pasującą do dowolnie wybranej potrawy.

Czosnek, o czym może wielu z was nie wie, można również mrozić. W tym celu całe jego główki należy owinąć folią aluminiową lub umieścić w szczelnie zamykanej torebce strunowej. Uprzednio oczywiście należy sprawdzić, czy ząbki, które kupiliśmy, są świeże i pozbawione pleśni.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przydatne informacje dotyczące czosnku. W tym artykule znajdziecie wskazówki jak czosnek szybko obrać. Tu natomiast zdradzamy recepturę na pomocny w czasie przeziębień syrop czosnkowy.

Ząbek czosnku na blacie kuchennym
Ząbek czosnku na blacie kuchennym

Źródło zdjęcia: canva/ pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: tadar

Zapraszamy na nasz Instagram