Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić elastyczne i delikatne naleśniki bez jajek?
canva/Qwart

Jak zrobić elastyczne i delikatne naleśniki bez jajek?

18 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie ochotę na naleśniki, ale właśnie odkryliście, że nie macie jajek, nie ma problemu. Zobaczcie, jak zrobić elastyczne i delikatne naleśniki bez jajek. Udadzą się i będą smaczne, jak tradycyjne, wystarczy tylko pamiętać o dwóch zasadach.

Podstawowymi składnikami ciasta na naleśniki są mąka, jajka i mleko. Jajka pełnią w nim rolę składnika wiążącego i spulchniającego. Jednak dobry rezultat można uzyskać nawet bez jajka.

Wystarczy pamiętać o tym, by po rozmieszaniu ciasta, odstawić je na 20-30 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie skrobia odpowiednio skleikuje, co sprawi, że smażone naleśniki nie będą się rozrywać. Naleśniki bez jajka trzeba też koniecznie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Do zbyt zimnej będą przywierać i rozpadną się przy obracaniu.

Jak zrobić elastyczne i delikatne naleśniki bez jajka

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki oleju

  • ok. 0,5 szklanki wody gazowanej

  • 1 szklanka mleka

  • szczypta soli

  • łyżeczka cukru

Przygotowanie naleśników

Mąkę wsyp do miski. Dodaj olej, wodę, mleko, sól i cukier. Zmiksuj lub wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe.

Ciasto odstaw na przynajmniej 20-30 minut, by odpoczęło. Możesz je też wstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie masę wymieszaj. Jeśli jest zbyt gęsta, rozrzedź ją, dodając trochę wody gazowanej. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnej, ale gęstej śmietanki.

Patelnię dobrze rozgrzej. Możesz ją posmarować cienką warstwą oleju. Wylewaj na nią porcję ciasta i smaż rumiane naleśniki.

Jeśli szukasz innych przepisów na naleśniki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na naleśniki budyniowe , a także na puszyste naleśniki na drożdżach .

naleśniki
naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/RitaE z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy