Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób
canva/minadezhda

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób

7 września 2022

Gołąbki są jednym z często goszczących na naszych stołach dań. Przygotowanie ich w piekarniku i bez zawijania w kapustę zajmie wam znacznie mniej czasu, a danie będzie równie smaczne. Patent Maryli jest niezawodny. Spróbujcie?

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie dobrych gołąbków. Kultowe danie warto przyrządzić z pominięciem zawijania mięsa w liście kapusty — wystarczy poszatkować warzywo, dodać je do farszu i uformować kotlety. Będzie równie pysznie, a pracy zdecydowanie mniej. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego

  • pół większej białej kapusty

  • 100 g białego ryżu

  • 1 średnia cebula

  • 2 średnie jaja

  • 500 g przecieru pomidorowego

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie gołąbków bez zawijania

Ryż płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Odcedzamy go i studzimy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy, uprzednio usuwając głąb i twarde kawałki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce łączymy mięso mielone, chłodny ryż, cebulkę oraz kapustę. Wbijamy jaja i doprawiamy masę słodką papryką, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy ją, po czym formujemy owalne kotlety i podsmażamy je do zrumienienia.

Przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej podgrzanym wraz z bulionem i doprawionym oregano przecierem pomidorowym, tak by całość przykryć. Pieczemy około 40 minut. Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania obiadowe. Szczególnie polecamy kotlety z selera oraz pyszne pulpety z kaszy gryczanej i pieczarek . Jarskie dania są świetną alternatywą klasyki.

Gołąbki bez zawijania są pyszne
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy