Jak zrobić idealną konfiturę gruszkową?
Gruszki są na tyle pysznymi owocami, że warto zachować ich smak przez cały rok - niestety w przypadku świeżych owoców nie jest to możliwe. Na szczęście można przygotować z nich konfiturę, która po pasteryzacji wytrwa długie miesiące. Świetnie komponuje się z plackami, naleśnikami czy serami.
Konfitura gruszkowa ma wyjątkową konsystencję, która doskonale podkreśla inne dania. Gruszki do przetworów powinny być twarde i jędrne, a także nie zawierać zbyt dużo cukru.
Sporządzenie konfitury trwa aż 3 dni, gdyż należy co 24 godziny zagotować gruszki. Dzięki temu uzyskują one odpowiednią fakturę, a także trwałość na długie miesiące.
Przepis na konfiturę z gruszek
Składniki:
-
500 g gruszek
-
500 g cukru
-
kilka gałązek świeżego tymianku
-
50 ml wody
Na początku dobrze umyj gruszki pod bieżącą wodą i obierz je ze skórki. Wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki o wielkości ok. 1 cm.
Przełóż owoce do garnka, wsyp do nich cały cukier, wrzuć wymyte gałązki tymianku i podlej wodą. Garnek postaw na niewielkim gazie i doprowadź do wrzenia. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia.
Przez następne 3 dni należy powtarzać gotowanie i studzenie każdego dnia. Po tym czasie przełóż konfiturę do wymytych i wyparzonych słoików. Możesz je pasteryzować. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ekspresowe placki z bananów. Ten tekst wyjawia różnicę między konfiturą, a dżemem.
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku