Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealną konfiturę gruszkową?
canva/rimmabondarenko

Jak zrobić idealną konfiturę gruszkową?

20 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gruszki są na tyle pysznymi owocami, że warto zachować ich smak przez cały rok - niestety w przypadku świeżych owoców nie jest to możliwe. Na szczęście można przygotować z nich konfiturę, która po pasteryzacji wytrwa długie miesiące. Świetnie komponuje się z plackami, naleśnikami czy serami.

Konfitura gruszkowa ma wyjątkową konsystencję, która doskonale podkreśla inne dania. Gruszki do przetworów powinny być twarde i jędrne, a także nie zawierać zbyt dużo cukru.

Sporządzenie konfitury trwa aż 3 dni, gdyż należy co 24 godziny zagotować gruszki. Dzięki temu uzyskują one odpowiednią fakturę, a także trwałość na długie miesiące.

Przepis na konfiturę z gruszek

Składniki:

  • 500 g gruszek

  • 500 g cukru

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • 50 ml wody

Na początku dobrze umyj gruszki pod bieżącą wodą i obierz je ze skórki. Wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki o wielkości ok. 1 cm.

Przełóż owoce do garnka, wsyp do nich cały cukier, wrzuć wymyte gałązki tymianku i podlej wodą. Garnek postaw na niewielkim gazie i doprowadź do wrzenia. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia.

Przez następne 3 dni należy powtarzać gotowanie i studzenie każdego dnia. Po tym czasie przełóż konfiturę do wymytych i wyparzonych słoików. Możesz je pasteryzować. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ekspresowe placki z bananów. Ten tekst wyjawia różnicę między konfiturą, a dżemem.

Konfitura z gruszek

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy