Smakosze.pl
Dżemy

canva/margouillatphotos, Getty Images Pro

Czym różni się dżem od konfitury?

14 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zarówno dżem, jak i konfitury często podawane są do stołu w czasie śniadania lub kolacji. Co ciekawe istnieje bardzo duża różnica pomiędzy obydwoma produktami. Konfitura jest bowiem znacznie słodsza i wykonuje się ją z większej ilości owoców.

Świeżo upieczona bułka pszenna, posmarowana grubą warstwą masła ze świeżą konfiturą lub dżemem - dla wielu właśnie takie śniadanie jest ideałem, jeśli obok podana jest także herbata z cytryną.

Niektórzy decydują się na samodzielne przygotowanie dżemów lub konfitur, gdyż wychodzą z założenia, że domowe przetwory są smaczniejsze i zdrowsze od gotowych ze sklepu.

Jakie są różnice między dżemem a konfiturą?

Największą różnicą jest oczywiście zawartość owoców w obu produktach. Na 100 g gotowej konfitury, musi ona posiadać przynajmniej 50 g świeżych owoców.

Jedynym konserwantem używanym do wydłużenia przydatności do spożycia konfitury jest cukier, dlatego często pasteryzuje się ją, aby jeszcze bardziej zwiększyć jej trwałość.

Kopytka od Anny Lewandowskiej

Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej

CZYTAJ DALEJ

Do jej przygotowania można wykorzystywać owoce dojrzałe i nieuszkodzone, dlatego przed włożeniem ich do garnka, należy dokładnie obejrzeć je z każdej strony. Powinny być również bardzo słodkie.

Charakterystyka dżemu

Dżem z kolei ma znacznie mniejszą zawartość owoców. Na 100 g cukru przypada średnio jedynie 25 g owoców, dlatego uważa się, że jest on gorszy jakościowy, od konfitury.

Do dżemów często dodaje się zagęszczacze, jak żelatyna czy agar agar, ponieważ owoce są w zbyt małej ilości, aby utworzyć odpowiednią konsystencję.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dżemy mają również bardziej delikatny smak od konfitur, więc sprawdzą się dla osób z bardzo wyczulonymi na słodycz kubkami smakowymi.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dżem

Źródło zdjęcia: canva/RitaE, pixabay

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: deccoria

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >
 Kurkuma jest bardzo zdrowa

Produkty

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Czytaj więcej >