Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Nigdy nie pomijaj jednego składnika
canva/macniak

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Nigdy nie pomijaj jednego składnika

13 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiesz, jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Idealne, czyli elastyczne, miękkie, które nie klei się do wałka i łatwo daje się lepić? By je przygotować, nigdy nie pomijaj jednego składnika, którym jest masło. Dzięki niemu ciasto nie tylko będzie miało piękny, naturalny zapach, ale też zyska niepowtarzalne właściwości.

Ciasto jest podstawą pierogów. Gdy bowiem ciasto nie będzie takie, jak trzeba, pierogów nie uratuje nawet najlepszy farsz. Jest bowiem duża szansa, że w czasie gotowania nadzienie wypłynie albo po ugotowaniu ciasto będzie zbyt twarde. Warto więc dołożyć starań, by zrobić dobrej jakości ciasto.

Od czego zależy jakość ciasta na pierogi? Z pewnością od mąki, bo jest ona jego głównym składnikiem. Do zarabiania ciasta warto też użyć dobrze ciepłej wody, która nada ciastu odpowiedniej elastyczności. Istotnym dodatkiem jest też tłuszcz, który zwiększa wilgotność ciasta i daje mu pożądaną miękkość. Można sięgnąć po olej, jednak my użyliśmy masła. Efekt jest naprawdę wyśmienity.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 i 1/4 szklanki wody

  • 4 dag masła

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej sól, wymieszaj. Wodę zagotuj z masłem, przestudź, tak by woda nie była bardzo gorąca, ale dobrze ciepła.

Wodę z masłem dodaj do mąki i wymieszaj łyżką. Pozostaw do przestygnięcia. Gdy ciasto będzie nieco chłodniejsze, dokładnie wyrób je na gładką i elastyczną masę.

Ciasto zawiń w folię lub przykryj plastikową miską i pozostaw na ok. 30 minut. W tym czasie skrobia zawarta w mące nabierze odpowiedniej elastyczności.

Potem podziel ciasto na kawałki. Kolejno je rozwałkowuj na cienki placek, wykrawaj z niego krążki i nadziewaj je przygotowanym farszem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z kaszą gryczaną , a także na pierogi ruskie .

pierogi
pierogi

Źródło zdjęcia: canva/Afonkin_Yuriy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: everyday-deliciou

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy