Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Mamy najlepszy patent
canva/invizbk

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Mamy najlepszy patent

29 kwietnia 2022

Pizza jest sycącym i wyjątkowo smacznym daniem, które z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Pyszny drożdżowy placek uzyskacie, łącząc ze sobą zaledwie 5 produktów. Większość z nich z pewnością macie w kuchni. Z naszym przepisem ciasto będzie lepsze niż w niejednej restauracji.

Dobrą pizzę charakteryzuje delikatne, dobrze wypieczone — lecz nie suche — ciasto. Właśnie takie przygotujecie z nowej receptury , którą wam proponujemy. Posmarujcie je sosem pomidorowym i posypcie obficie serem, a posmakuje nawet najbardziej wybrednym koneserom włoskich smaków.

Przepis na doskonałe ciasto na pizzę

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży instant

  • 150 ml ciepłej wody

  • 300 g mąki pszennej

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka soli

  • sos pomidorowy

  • ser

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do dużej miski. Mieszamy je z mąką i solą, a następnie wlewamy wodę oraz olej. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Miskę przykrywamy i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.

W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć. Dzielimy je na pół, a każdą z części przenosimy do osobnej formy i rozciągamy ją, by utworzyć płaski placek. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.

Posypujemy je serem i układamy wybrane dodatki. Pieczemy osobno w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Warto podać ze świeżymi ziołami np. bazylią. Smacznego.

Po więcej porad dotyczących przygotowywania dań kuchni włoskiej zajrzyjcie na naszą stronę . Z tego artykułu dowiecie się, jakie są najczęstsze błędy w przygotowywaniu makaronu . W tym natomiast zdradzamy jak przyrządzić mączny rarytas w domu .

Mało kto odmówi sobie kawałka pysznej pizzy
Mało kto odmówi sobie kawałka pysznej pizzy

Źródło zdjęcia: canva/Kenneth Carpina, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy