Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Mamy najlepszy patent
Pizza jest sycącym i wyjątkowo smacznym daniem, które z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Pyszny drożdżowy placek uzyskacie, łącząc ze sobą zaledwie 5 produktów. Większość z nich z pewnością macie w kuchni. Z naszym przepisem ciasto będzie lepsze niż w niejednej restauracji.
Dobrą pizzę charakteryzuje delikatne, dobrze wypieczone — lecz nie suche — ciasto. Właśnie takie przygotujecie z nowej receptury , którą wam proponujemy. Posmarujcie je sosem pomidorowym i posypcie obficie serem, a posmakuje nawet najbardziej wybrednym koneserom włoskich smaków.
Przepis na doskonałe ciasto na pizzę
Składniki:
-
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży instant
-
150 ml ciepłej wody
-
300 g mąki pszennej
-
4 łyżki oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka soli
-
sos pomidorowy
-
ser
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do dużej miski. Mieszamy je z mąką i solą, a następnie wlewamy wodę oraz olej. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Miskę przykrywamy i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć. Dzielimy je na pół, a każdą z części przenosimy do osobnej formy i rozciągamy ją, by utworzyć płaski placek. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.
Posypujemy je serem i układamy wybrane dodatki. Pieczemy osobno w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Warto podać ze świeżymi ziołami np. bazylią. Smacznego.
Po więcej porad dotyczących przygotowywania dań kuchni włoskiej zajrzyjcie na naszą stronę . Z tego artykułu dowiecie się, jakie są najczęstsze błędy w przygotowywaniu makaronu . W tym natomiast zdradzamy jak przyrządzić mączny rarytas w domu .
Źródło zdjęcia: canva/Kenneth Carpina, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia-domowa