Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny
canva/ElNariz; Pawel Wodzynski/East News

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

6 grudnia 2021

Międzynarodowy Dzień Pizzy rokrocznie przypada 9 lutego. Jednak to 6 grudnia "Pizzaiuolo", czyli neapolitańska sztuka robienia pizzy, zostało wpisane na Listę UNESCO. Sekretem uzyskania pysznego włoskiego wypieku jest dobrze przyrządzone ciasto. Magda Gessler zdradziła swoim fanom niezawodny przepis na ten klasyk. Sprawdźcie, jakich składników będziecie potrzebować, by je dziś przygotować?

Wielu smakoszy zgodzi się, że nie ma nic pyszniejszego niż zjedzona w dobrym towarzystwie pizza. Na kolację możemy zrobić sobie tosty , lecz nie to nie będzie to samo. Dobre pizzowe ciasto zazwyczaj pokrywa się sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami . Wszystko wskazuje więc na to, że zrobienie ciasta będzie początkiem poszukiwania sposobu na idealną domową pizzę .

Przepis na doskonałe ciasto na pizzę Magdy Gessler

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej

  • 200 ml ciepłej wody

  • 7 g suchych drożdży

  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy do niej drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy rozczyn na 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy cukier, sól, oliwę, pieprz i rozczyn, a następnie wyrabiamy ciasto.

Ciasto musi wyjść jednolite i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby masę należy podsypać mąką , uważając, by nie dodać jej zbyt dużo. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Porcję dzielimy na dwie części. Z każdej z nich będziemy w stanie zrobić jedną pizzę. Formujemy je dłońmi w koło, a następnie pokrywamy sosem i dodatkami. Pieczemy przez 11-14 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza.

Wskazówka: jeżeli chcesz zjeść tylko jedną pizzę, drugą kulkę ciasta możesz zamrozić. Najlepiej włożyć ją do woreczka strunowego.

Sos pomidorowy
Dobry sos pomidorowy to ważny element idealnej pizzy

Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker, wydarzenia.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy