Smakosze.pl
Syrop z czosnku

canva/joannawnuk, Getty Images

Niezastąpiony zimą, babciny syrop z czosnku na odporność

16 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Syrop z czosnku może być rozwiązaniem na wiele problemów, które dotykają nas jesienią oraz zimą. W czasie zimnych pór roku potrzebujemy pewnego wzmocnienia, aby nasze organizmy zdołały przetrzymać trudniejszy okres. Syrop z czosnku pełen jest witamin, minerałów i substancji, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Dzisiaj pokazujemy, jak go wykonać.

Syrop z czosnku może z pozoru wydawać się czymś niesmacznym, co wykrzywia twarze i pozostawia po sobie długo nieprzyjemny posmak. Jego smak nie jest oczywiście najlepszy, jednak ogromna ilość witamin z grypy B, witaminy A, C oraz D, a także minerałów sprawiają, że syrop uzupełnia niedobory.

Jajko na miękko

Ile czasu gotować jajka na miękko?

CZYTAJ DALEJ

Dużą zaletą czosnku jest zawarta w nim allicyna, która ma działanie przeciwbakteryjne i antygrzybiczne. Aby wytworzyć jej jak najwięcej, należy czosnek zgnieść na desce i zostawić na 15 minut. Dzięki temu substancje zawarte w czosnku wchodzą w reakcję z tlenem, pobudzając czosnek do produkcji allicyny.

Przepis na syrop z czosnku

Składniki:

  • pół szklanki miodu

  • pół szklanki octu jabłkowego

  • 1 główka czosnku

  • 2 nasiona anyżu

Zacznij od połączenia miodu z octem. Jeśli miód jest skrystalizowany, wstaw słoik do kąpieli wodnej i delikatnie go podgrzewaj. W ciągu kilku minut kryształki powinny się rozpuścić. Gdy ocet z miodem będą gotowe, przelej je do wymytego i wyparzonego słoika.

Główkę czosnku podziel na pojedyncze ząbki, obierz je i zgnieć na desce płaską częścią noża. Pozostaw na niej ząbki przez kwadrans, aby pojawiło się w nich dużo allicyny. Następnie przeciśnij je przez praskę wprost do miodu z octem.

Nasiona anyżu umieść w moździerzu kuchennym i dokładnie je rozetrzyj na proch. Wsyp anyż do syropu, wymieszaj, zakręć szczelnie i schowaj do lodówki. Codziennie przez tydzień słoikiem należy wstrząsnąć, aby zamieszać zawartością. Po tygodniu specyfik jest gotowy do spożycia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kiszony czosnek. Ten tekst wyjawia, czy można bezpiecznie jeść kiełkujący czosnek.

Syrop z czosnku

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Wytrazek, Getty Image

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: leki

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >
ciasto na pierogi

Przepisy

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

Czytaj więcej >
surówka z buraka

Przepisy

Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

Czytaj więcej >
Tomasz Strzelczyk, rosół

Przepisy

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Czytaj więcej >