Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezastąpiony zimą, babciny syrop z czosnku na odporność
Adam Moskal
Adam Moskal 06.12.2021 01:00

Niezastąpiony zimą, babciny syrop z czosnku na odporność

Syrop z czosnku
canva/joannawnuk, Getty Images

Syrop z czosnku może być rozwiązaniem na wiele problemów, które dotykają nas jesienią oraz zimą. W czasie zimnych pór roku potrzebujemy pewnego wzmocnienia, aby nasze organizmy zdołały przetrzymać trudniejszy okres. Syrop z czosnku pełen jest witamin, minerałów i substancji, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Dzisiaj pokazujemy, jak go wykonać.

Syrop z czosnku może z pozoru wydawać się czymś niesmacznym, co wykrzywia twarze i pozostawia po sobie długo nieprzyjemny posmak. Jego smak nie jest oczywiście najlepszy, jednak ogromna ilość witamin z grypy B, witaminy A, C oraz D, a także minerałów sprawiają, że syrop uzupełnia niedobory.

Dużą zaletą czosnku jest zawarta w nim allicyna, która ma działanie przeciwbakteryjne i antygrzybiczne. Aby wytworzyć jej jak najwięcej, należy czosnek zgnieść na desce i zostawić na 15 minut. Dzięki temu substancje zawarte w czosnku wchodzą w reakcję z tlenem, pobudzając czosnek do produkcji allicyny.

Przepis na syrop z czosnku

Składniki:

  • pół szklanki miodu

  • pół szklanki octu jabłkowego

  • 1 główka czosnku

  • 2 nasiona anyżu

Zacznij od połączenia miodu z octem. Jeśli miód jest skrystalizowany, wstaw słoik do kąpieli wodnej i delikatnie go podgrzewaj. W ciągu kilku minut kryształki powinny się rozpuścić. Gdy ocet z miodem będą gotowe, przelej je do wymytego i wyparzonego słoika.

Główkę czosnku podziel na pojedyncze ząbki, obierz je i zgnieć na desce płaską częścią noża. Pozostaw na niej ząbki przez kwadrans, aby pojawiło się w nich dużo allicyny. Następnie przeciśnij je przez praskę wprost do miodu z octem.

Nasiona anyżu umieść w moździerzu kuchennym i dokładnie je rozetrzyj na proch. Wsyp anyż do syropu, wymieszaj, zakręć szczelnie i schowaj do lodówki. Codziennie przez tydzień słoikiem należy wstrząsnąć, aby zamieszać zawartością. Po tygodniu specyfik jest gotowy do spożycia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kiszony czosnek. Ten tekst wyjawia, czy można bezpiecznie jeść kiełkujący czosnek.

Syrop z czosnku

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Wytrazek, Getty Image

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: leki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Miód Czosnek