Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby galareta do karpia była klarowna?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:49

Co zrobić, żeby galareta do karpia była klarowna?

Karp w galarecie
canva/TeresaKasprzycka, Getty Images

Na Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć karpia pod najróżniejszymi postaciami, a jedną z nich jest uwielbiana przez niektórych galareta. Część osób nie wie co zrobić, aby galareta nie była mętna. Okazuje się, że wystarczy wlać do niej odrobinę soku z cytryny, Kwas skutecznie klaruje galaretę.

Karp w galarecie jest całkiem kontrowersyjnym daniem, za którym nie wszyscy przepadają. Jego charakterystyczna konsystencja, a także podawanie w niskiej temperaturze mogą się nie podobać. Rybna galareta ma jednak swoich fanów, którzy nie odpuszczą żadnej okazji do jej spróbowania.

Jeśli próbowałeś kilkakrotnie zrobić galaretę, lecz za każdym razem wychodziła mętna i nieładna, wlej do niej odrobinę soku z cytryny. Kwaśny sok powoduje, że substancje odpowiadające za mętnienie opadają na dno galarety, dzięki czemu samo danie jest krystalicznie czyste.

Przepis na galaretę z karpiem

Składniki:

  • 2 filety z karpia ze skórą

  • 1,5 l wody

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1/4 selera

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • pół kieliszka białego wina

  • garść rodzynek

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

  • 3 ziela angielskie

Zacznij od pocięcia filetów na mniejsze ,3-4 cm kawałki. Warzywa z włoszczyzny dokładnie umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z wodą. Dodaj do nich cebulę, przyprawy i dodać resztki ryb, jeśli jakieś zostały.

Gotuj wywar na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wyłów pietruszkę i marchewkę, a resztę warzyw wyrzuć. Do wywaru dodaj rodzynki i wino, włóż filety i gotuj przez 20 minut, aż ryba przestanie być różowa w środku. Przecedź wywar przez gęstą gazę, zachowując rodzynki.

Do wywaru dodaj masło, sok z cytryny i zredukuj go o połowę. Dodaj do niego 3 łyżki żelatyny i dobrze ją rozpuść. Kawałki ryby ułóż w półmisku, obsyp rodzynkami oraz plasterkami marchewki i pietruszki. Zalej je wywarem i odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst pokazuje sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z kuchni po smażeniu ryby.

Galareta z karpiem

Źródło zdjęcia: canva/TeresaKasprzycka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: alicjawkrainiegarow.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba