Jak zrobić idealnie chrupiące frytki?
Frytki są prawdziwą kulinarną klasyką. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają się nimi z miłą chęcią. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują frytki przygotowane samodzielnie. Za sprawą dwukrotnego smażenia będą one o wiele bardziej chrupiące.
Smakowite frytki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ziemniaki w takim wydaniu bez wątpienia można uznać za idealny dodatek do rozmaitych dań. Dziś sięgniemy po frytki w chrupiącej odsłonie.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Chrupiące frytki zachwycają fantastycznym smakiem
Nie da się ukryć, że frytki uchodzą za wyjątkowy specjał, który często gości na stołach smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienite domowe frykasy z piekarnika . Tym razem wypróbujemy recepturę, dzięki której frytki będą bardziej chrupiące.
Nasze frytki zyskają na chrupkości za sprawą dwukrotnego smażenia . Przepis na ziemniaki w tej odsłonie jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
1 kg sporych ziemniaków
-
10 g soli
-
10 g czosnku niedźwiedziego
-
1 litr oleju
Niezawodna receptura na wyborne frytki
Na początku obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w grube plastry, a następnie dzielimy na słupki. Warto uwzględnić to, że podczas smażenia ziemniaki trochę się skurczą. W związku z tym frytki nie powinny być zbyt cienkie .
Pokrojone ziemniaki umieszczamy w misce z zimną wodą. Najlepiej, jeśli pomoczą się w niej przez 30 minut. Zalewę możemy wzbogacić o odrobinę cukru. Jednak nie jest to niezbędne. Kiedy czas dobiegnie końca, frytki osuszamy w papierowych ręcznikach.
Tak przygotowane frytki możemy zacząć smażyć. Na początku robimy to w oleju rozgrzanym do temperatury 120 stopni Celsjusza . Zamiast frytkownicy możemy wykorzystać garnek, termometr kuchenny oraz łyżkę cedzakową. Ziemniaki smażymy do lekkiego zarumienienia.
Frytki odławiamy z oleju i osuszamy w ręcznikach papierowych. W tym czasie tłuszcz podgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Ziemniaki ponownie smażymy. Kiedy będą złocisto-brązowe, wówczas nasze frytki będą już gotowe. Na koniec mieszamy je z przyprawami. Warto wiedzieć, czy można ponownie wykorzystywać olej po takim smażeniu .
Pexels / kei photo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Stoner Chef