Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealnie chrupiące frytki?
Canva / Foodiesfeed

Jak zrobić idealnie chrupiące frytki?

6 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Frytki są prawdziwą kulinarną klasyką. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają się nimi z miłą chęcią. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują frytki przygotowane samodzielnie. Za sprawą dwukrotnego smażenia będą one o wiele bardziej chrupiące.

Smakowite frytki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ziemniaki w takim wydaniu bez wątpienia można uznać za idealny dodatek do rozmaitych dań. Dziś sięgniemy po frytki w chrupiącej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Chrupiące frytki zachwycają fantastycznym smakiem

Nie da się ukryć, że frytki uchodzą za wyjątkowy specjał, który często gości na stołach smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienite domowe frykasy z piekarnika . Tym razem wypróbujemy recepturę, dzięki której frytki będą bardziej chrupiące.

Nasze frytki zyskają na chrupkości za sprawą dwukrotnego smażenia . Przepis na ziemniaki w tej odsłonie jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg sporych ziemniaków

  • 10 g soli

  • 10 g czosnku niedźwiedziego

  • 1 litr oleju

Niezawodna receptura na wyborne frytki

Na początku obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w grube plastry, a następnie dzielimy na słupki. Warto uwzględnić to, że podczas smażenia ziemniaki trochę się skurczą. W związku z tym frytki nie powinny być zbyt cienkie .

Pokrojone ziemniaki umieszczamy w misce z zimną wodą. Najlepiej, jeśli pomoczą się w niej przez 30 minut. Zalewę możemy wzbogacić o odrobinę cukru. Jednak nie jest to niezbędne. Kiedy czas dobiegnie końca, frytki osuszamy w papierowych ręcznikach.

Tak przygotowane frytki możemy zacząć smażyć. Na początku robimy to w oleju rozgrzanym do temperatury 120 stopni Celsjusza . Zamiast frytkownicy możemy wykorzystać garnek, termometr kuchenny oraz łyżkę cedzakową. Ziemniaki smażymy do lekkiego zarumienienia.

Frytki odławiamy z oleju i osuszamy w ręcznikach papierowych. W tym czasie tłuszcz podgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Ziemniaki ponownie smażymy. Kiedy będą złocisto-brązowe, wówczas nasze frytki będą już gotowe. Na koniec mieszamy je z przyprawami. Warto wiedzieć, czy można ponownie wykorzystywać olej po takim smażeniu .

Pyszne domowe frytki
Pyszne domowe frytki

Pexels / kei photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Stoner Chef

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy