Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Sięgnij po tani składnik, smak zachwyca
canva/4kodiak

Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Sięgnij po tani składnik, smak zachwyca

19 marca 2022

Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Jeśli akurat nie mamy pod ręką jajek, równie pyszną potrawę przyrządzimy z kalafiora. Rozdrobione i ugotowane warzywo będzie miało podobną strukturę, a przyprawy sprawią, że będzie smakowało bardzo podobnie. Przekonajcie się sami.

Jajecznica jest jedną z potraw, które z łatwością przyrządzić można w wersji roślinnej. Sekretem smaku dania jest czarna sól — kala namak. Jej charakterystyczny jajeczny posmak pozwala cieszyć się znanymi kompozycjami smakowymi nie tylko wtedy, gdy zrezygnowaliśmy z jajek ze względów etycznych.

Przepis na wyborną jajecznicę bez jaj

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 1 nieduża cebula

  • 1/3 łyżeczki czarnej soli kala namak

  • pół łyżeczki kurkumy

  • posiekany szczypiorek (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, dzielimy go na małe różyczki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy warzywo i rozgniatamy je widelcem. Cebulę obieramy i kroimy ją w kostkę. Na patelnię wlewamy trochę wody.

Wrzucamy cebulę, solimy ją delikatnie. Dusimy przez moment, a następnie dodajemy kalafior. Doprawiamy kurkumą, czarną solą i pieprzem. Smażymy bez tłuszczu do czasu, aż cebula całkowicie zmięknie.

Danie podajemy na ciepło, posypane szczypiorkiem. Możemy dodać jeszcze pokrojonego świeżego pomidora i pieczywo. Jajecznice bez jajek jest gotowa. Smacznego.

Po pomysły na tradycyjną jajecznicę zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przygotować ją z brokułami . Ten natomiast zdradza sposoby na przygotowanie jej bez dodatku tłuszczu .

Jajecznica w wersji roślinnej będzie bardzo smaczna
Jajecznica w wersji roślinnej będzie bardzo smaczna

Źródło zdjęcia: canva/PeteerS Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zakreconywegeobiad

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy