Wydrąż bułkę, nadziej dodatkami i wstaw do piekarnika. Śniadanie na medal
Zapomnij o zwykłych tostach lub kanapkach. To śniadanie z kajzerek bije je na głowę. Wystarczy pieczywo, masło i pyszne dodatki. Danie jest proste w przygotowaniu i jest tak pyszne, że rodzina będzie prosić o nie znacznie częściej.
Pyszne bułki polecają się na śniadanie
Tosty zwykle przyrządzamy z pieczywa tostowego. A gdyby tak zapiec zwykłą kajzerkę z pysznymi dodatkami? Tak przygotowane śniadanie smakuje 100 razy lepiej, niż klasyczny chleb z serem i szynką zapieczony w tosterze.
Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Jedzenie łączy Przepisy na YouTube. Znajdziesz tam wiele pysznych inspiracji kulinarnych. Moim zdaniem śniadanie z kajzerek to strzał w 10.
Mało kto wie, kiedy najlepiej pić siemię lniane. Pora dnia ma kluczowe znaczeniePyszne tosty z piekarnika
Z podanych składników przygotujesz 1 bułkę. Składniki zwiększ odpowiednio według potrzeb.
Składniki na 1 bułkę:
- 1 kajzerka
- 1 plaster szynki drobiowej
- 1 jajko
- 2 plastry żółtego sera
- kawałek pomidora
- szczypiorek
- sól, pieprz
- masło
Jak zrobić bułki zapiekane z jajkiem?
Odetnij wierzch bułki i wydrąż środek. Wierzch możesz np. wysuszyć i przerobić na bułkę tartą. Do środka włóż kawałek masła i plasterek żółtego sera. Następnie włóż do środka kawałek pomidora.
Na wierzch poukładaj pokrojoną w cienkie paski szynkę i wbij całe jajko. Oprósz solą i pieprzem. Po bokach bułki poukładaj plastry sera, a całość solidnie oprósz posiekanym szczypiorkiem. Bułkę połóż na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz 20-25 minut.
Polecam również wyśmienity i szybki obiad z kurczaka i kapusty, a także babciny przepis na krupnik. Nie tylko mięso ma kluczowe znaczenie.
Źródło: YouTube/Jedzenie łączy Przepisy