Ta zupa jest lepsza nawet od grochówki. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem
Zupa ziemniaczana jest wyśmienitym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Danie warto przyrządzić na rosole lub aromatycznym bulionie. Doprawiona aromatycznymi przyprawami i dodatkami smakuje doskonale i bije na głowę nawet kultową grochówkę.
Zupa lepsza nawet od grochówki
Zupa ziemniaczana jest jedną z zupy, do których chętnie wracam. Prosta, szybka i tak pyszna, że na jednej porcji nigdy się nie kończy. Przepis na aromatyczną zupę znalazłam na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI na YouTube i na stałe zagościła w moim menu.
Zupa ziemniaczana gotowana na kiełbasie myśliwskiej z dodatkiem grzybów, chrzanu, majeranku i innych przypraw smakuje jak marzenie. Przed gotowaniem zupy namocz suszone grzyby. Nie wylewaj wody! Będzie doskonałym dodatkiem do dania. Do ugotowania zupy ziemniaczanej wykorzystaj bulion warzywny lub rosół, który został z obiadu z poprzedniego dnia. Danie będzie bardziej aromatyczne niż gotowane na samej wodzie.
1 czynność i kotlety schabowe wyjdą soczyste. Patent Rączki to prawdziwy hitPrzepis na zupę ziemniaczaną z chrzanem i grzybami
Przepis na wyśmienitą zupę ziemniaczaną pochodzi z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI na YouTube. Z tego też kanału pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Składniki:
- 300 g kiełbasy myśliwskiej
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- garść suszonych grzybów
- 1 kg ziemniaków
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 300 ml bulionu lub rosołu
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- 1 łyżka suszonego majerank
- świeży koperek
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka smalcu
Jak ugotować zupę ziemniaczaną?
W garnku z grubym dnem przesmaż na smalcu pokrojoną kiełbasę. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i zalej zimną wodą. Do kiełbasy dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną cebulę i smaż jeszcze chwilę. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i smaż kolejne 5 minut.
Do garnka włóż pokrojone, namoczone wcześniej grzyby (razem z wodą, w której były moczone). Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj ziemniaki razem z wodą, w której się moczyły. Woda jest niezwykle cenna, ponieważ zawiera skrobię, która naturalnie zagęści zupę.
Wlej bulion lub rosół, dodaj pieprz, sól. Przykryj i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj chrzan, majeranek i śmietankę. Wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kartoflankę podawaj z posiekanym koperkiem. Smacznego!
Na obiad gorąco polecam również krupnik przepisu babci oraz jednogarnkowe danie z mięsem mielonym. Rodzina będzie zachwycona.
Źródło: YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI