Henia zdradziła przepis na szybkie placki z niczego. Kilka minut i gotowe, w moim domu to hit
Czy da się zrobić coś z niczego? Henia Foks, ulubiona kucharka wielu Polaków, udowadnia że tak. Pod warunkiem oczywiście że „nic” to po prostu resztki z lodówki, dla których trudno znaleźć zastosowanie.
Placki Heni Foks
Hasło „przegląd lodówki” to praktycznie synonim do zapiekanki. Nic zresztą dziwnego – odrobina sosu i gorąco piekarnika potrafi reanimować nawet najbardziej nieapetyczne składniki wygrzebane z tyłu półek. Jednak nie zawsze znajdziemy ich dość, by wypełnić naczynie żaroodporne.
W takich sytuacjach bardzo pomocny jest przepis taki jak ten, na placki z niczego. Szybką kolację z obeschniętego sera, wędliny i zmarniałych warzyw można przyrządzić nawet dla jednej osoby. Takie placki podawać można np. z prostym sosem jogurtowym z czosnkiem.
Ten farsz do pierogów to jakaś magia. Ruskie i z mięsem się nie umywająSzybka kolacja
Przepis Heni zakłada, że w plackach znajdzie się ser żółty, który je spoi. W przeciwnym razie receptura może wymagać modyfikacji. Dodajmy wtedy jajko, które zlepi składniki takie jak warzywa i wędlina.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Po 50 g różnych produktów – sera, wędlin, warzyw
Placki z niczego na kolację w 5 minut
W szklance zimnej wody mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki rozdrabniamy według uznania.
Marchewkę czy ser dobrze jest zetrzeć na tarce o grubych okach. Wędlinę czy cebulę siekamy, paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
Składniki mieszamy z ciastem, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy podobnie jak placki ziemniaczane, z obu stron na złocisty kolor. Zdejmujemy je na ręcznik papierowy i kolacja w 5 minut gotowa – podajemy je z sosem na bazie jogurtu.
Wypróbuj też przepisy na ciasto marlenka i tradycyjny krupnik.