Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
Jest pora śniadania, więc powiemy wam, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu. Zdradzimy dwa najlepsze sposoby na zrobienie tej potrawy bez dodatku masła, czy oleju. Dzięki tym patentom jajka sadzone będą o wiele zdrowsze i nie stracą nic na smaku. A robi się je równie szybko, jak tradycyjne.
Jajka sadzone często jemy na śniadanie, ale też w porze obiadowej. Robi się je bardzo prosto, bo wystarczy je wybić na patelnię z odrobiną tłuszczu i smażyć do czasu, aż odpowiednio się zetną. Jednak jak się okazuje, nie trzeba ich smażyć, bo można je też ugotować.
Różnica między smażeniem jest zasadnicza. Smażymy na tłuszczu, gotujemy w wodzie. Tłuszcz osiąga wyższe temperatury, więc szybciej przyrządza się na nim potrawy. Jednak sam w sobie jest kaloryczny, a przyrządzone na nim produkty są ciężej strawne niż gotowane. Dlatego starajmy się jak najczęściej gotować, a jak najrzadziej smażyć.
2 sposoby na jajka sadzone bez tłuszczu
Składniki:
-
2 jajka
-
woda
-
sól, pieprz
Przygotowanie
1 sposób
Na patelnię wlej tyle wody, by było jej na wysokość ok. 1/2 cm. Potem podgrzewaj ją do czasu, aż woda się zagotuje.
Na patelnię z gotującą się wodą wybij jajka i gotuj je na średnim ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko osiągnie pożądaną dla was konsystencję.
Jajka możesz też gotować pod przykryciem, bo przyspieszy nieco proces ich ścinania się. Przed podaniem jajka oprósz solą i pieprzem.
2 sposób
Jajka wybij na talerzyk i ustaw go na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewaj całość do czasu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną jeszcze płynne.
Gotowe jajka oprósz solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz je też posypać posiekanym koperkiem.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na jajka sadzone w papryce , a także na jajka sadzone z piekarnika .
Źródło zdjęcia: canva/kunertus Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: paulinakrajewska, doradcasmaku