Smakosze.pl

canva/Rus32

Jajka sadzone z piekarnika - idealne na lekkie śniadanie

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jajka sadzone z piekarnika, inaczej cloud egg, czyli jajko chmurka, to doskonały pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Jajka smakują doskonale, a wyglądem przypominają lekką, puszystą chmurkę. Poznaj przepis na jajka sadzone z piekarnika.

Jajka sadzone z piekarnika to pomysł na jajka w zupełnie nowej odsłonie. Cloud egg wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Jajka przygotowane w ten sposób położysz na kanapkę, podasz z kaszą, ziemniakami, fasolą, ryżem, szparagami. Jajka będą pasować do każdego dodatku.

Przepis na jajka sadzone z piekarnika jest przepisem podstawowym, możesz urozmaicić go o tarty parmezan, pokrojoną w kostkę szynkę lub wędzony, podsmażony boczek. Dodatki włóż na piankę białkową w tym samym momencie, co żółtko, aby delikatnie się zapiekły.

Jajko chmurka to również świetny pomysł na przekonanie małego niejadka do jedzenia jajek. Jeśli Twoja pociecha nie lubi jajek, podaj mu jajko na chmurce z jego ulubionymi dodatkami.

Jeśli szukasz pomysłów na podanie jajek- w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i kolację.

Przepis na jajka sadzone z piekarnika

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

  • 4 kromki pieczywa

Jak zrobić jajka sadzone z piekarnika?

Zetrzyj parmezan na tarce, białka oddziel od żółtek, każde żółtko przełóż do osobnego pojemnika, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Białka ubij na sztywną pianę, wykładaj na dużą blachę z papierem do pieczenia w taki sposób, aby powstały 4 porcje wielkości sadzonego jajka.

W środku każdej porcji pianki zrób delikatne wgłębienia na żółtka (uważaj, żeby nie przebić piany). Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 7 minut, gdy białka ładnie się zarumienią, wyjmij blachę z piekarnika, w każde wgłębienie wbij żółtko.

Oddzielanie białek od żółtek

Źródło zdjęcia: canva/vinicef Całość dopraw solą, pieprzem i wstaw ponownie do piekarnika, aż żółtko się zetnie. Przed podaniem oprósz jajkiem posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >