Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka sadzone z piekarnika - idealne na lekkie śniadanie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.02.2022 01:00

Jajka sadzone z piekarnika - idealne na lekkie śniadanie

Jajka sadzone z piekarnika
canva/Rus32

Jajka sadzone z piekarnika, inaczej cloud egg, czyli jajko chmurka, to doskonały pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Jajka smakują doskonale, a wyglądem przypominają lekką, puszystą chmurkę. Poznaj przepis na jajka sadzone z piekarnika.

Jajka sadzone z piekarnika to pomysł na jajka w zupełnie nowej odsłonie. Cloud egg wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Jajka przygotowane w ten sposób położysz na kanapkę, podasz z kaszą, ziemniakami, fasolą, ryżem, szparagami. Jajka będą pasować do każdego dodatku.

Przepis na jajka sadzone z piekarnika jest przepisem podstawowym, możesz urozmaicić go o tarty parmezan, pokrojoną w kostkę szynkę lub wędzony, podsmażony boczek. Dodatki włóż na piankę białkową w tym samym momencie, co żółtko, aby delikatnie się zapiekły.

Jajko chmurka to również świetny pomysł na przekonanie małego niejadka do jedzenia jajek. Jeśli Twoja pociecha nie lubi jajek, podaj mu jajko na chmurce z jego ulubionymi dodatkami.

Jeśli szukasz pomysłów na podanie jajek- w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i kolację.

Przepis na jajka sadzone z piekarnika

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

  • 4 kromki pieczywa

Jak zrobić jajka sadzone z piekarnika?

Zetrzyj parmezan na tarce, białka oddziel od żółtek, każde żółtko przełóż do osobnego pojemnika, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Białka ubij na sztywną pianę, wykładaj na dużą blachę z papierem do pieczenia w taki sposób, aby powstały 4 porcje wielkości sadzonego jajka.

W środku każdej porcji pianki zrób delikatne wgłębienia na żółtka (uważaj, żeby nie przebić piany). Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 7 minut, gdy białka ładnie się zarumienią, wyjmij blachę z piekarnika, w każde wgłębienie wbij żółtko.

Oddzielanie białek od żółtek

Źródło zdjęcia: canva/vinicef Całość dopraw solą, pieprzem i wstaw ponownie do piekarnika, aż żółtko się zetnie. Przed podaniem oprósz jajkiem posiekanym szczypiorkiem.