Prosty sposób na perfekcyjne jajko sadzone z płynnym żółtkiem i delikatnym białkiem
Jajko sadzone to prosty sposób na pyszne śniadanie lub letni obiad. Doskonale smakuje w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaków oraz mizerii. Co zrobić, aby miało ono idealnie płynne żółtko i delikatne białko?
Przyrządzenie pysznych jajek sadzonych nie jest skomplikowane. Warto znać jednak kilka tricków, dzięki którym wyjdą one po prostu idealne. Doskonale przygotowane danie ucieszy zarówno młodszych, jak i starszych smakoszy.
Poniżej zdradzamy Wam idealny przepis na jajko sadzone. Dzięki niemu w prosty sposób przygotujesz ten wielki przysmak! Uwaga! Prościej się nie da.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Składniki:
-
2 jajka
-
1 łyżka masła
-
sól
Sposób wykonania:
Rozpuść masło na patelni z nieprzywierającym dnem. Gdy się nieco roztopi, ostrożniej wbij jajka, uważając, aby do naczynia nie wpadły żadne skorupki. Zmniejsz ogień i smaż jajka do czasu, aż ich białka będą ścięte, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to mniej więcej 4 minuty.
Przechyl patelnię z jajkami i nabierz łyżką masło do smażenia. Polej nim jajka i zostaw je jeszcze na ok. 15 sekund. Za pomocą drewnianej łopatki wyjmij jajka na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami. Może być to m.in. mizeria (klasyczny przepis znajdziecie tutaj ) oraz kotlety mielone( polecamy przepis Magdy Gessler ).
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: olga smile