Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny i prosty przepis na wyborne mielone od Magdy Gessler
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 31.07.2021 02:00

Cudowny i prosty przepis na wyborne mielone od Magdy Gessler

Kotlety mielone od Magdy Gessler
Jakub Kaminski/East News; Canva / papkin

Wyśmienite kotlety mielone są jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone w bardzo prosty sposób. Okazuje się, że słynna restauratorka stawia na dodatek w postaci podsmażanej cebuli.

Kotlety mielone od Magdy Gessler są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Gwiazda Kuchennych Rewolucji w przypadku tego dania stawia na prostotę. Z jej przepisem powinni sobie poradzić nawet mniej doświadczeni smakosze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone według receptury Magdy Gessler

Bez wątpienia kotlety mielone zalicza się do klasyków polskiej kuchni. Specjał wiele razy przyprawiał nas o szybsze bicie serca. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z piekarnika.

Dziś pod lupę weźmiemy przepis od najsłynniejszej restauratorki w Polsce. Magda Gessler stawia na kotlety mielone z dodatkiem podsmażanej cebuli. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • okazała cebula

  • jajko

  • pół kajzerki

  • sól 

  • pieprz

  • 25 ml wody

  • 15 g masła

  • mleko

  • bułka tarta

  • olej

Niezawodny przepis Magdy Gessler na kotlety mielone

Na początku cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy już się zeszkli, pozwalamy jej ostygnąć. Dodajemy ją do mięsa mielonego. Pół kajzerki namaczamy w mleku i odsączamy. Wzbogacamy o nią mięsną mieszankę.

Bazę pod kotlety mielone doprawiamy solą i pieprzem. Nie możemy zapomnieć również o dodaniu jajka i odrobiny wody. Wszystko starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej niewielkie i lekko spłaszczone kotlety.

Kotlety mielone obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy je na złocisty kolor z obu stron. Przeważnie każda z nich potrzebuje około 7 minut. Smakowite kotlety najlepiej serwować z ziemniakami i zasmażanymi burakami. Godny uwagi jest również przepis na specjał od Anny Lewandowskiej.

Kotlety mielone od Magdy Gessler smakują obłędnie
Kotlety mielone od Magdy Gessler smakują obłędnie

Canva / papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodka Strona

Zapraszamy na nasz Instagram