Cudowny i prosty przepis na wyborne mielone od Magdy Gessler
Wyśmienite kotlety mielone są jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone w bardzo prosty sposób. Okazuje się, że słynna restauratorka stawia na dodatek w postaci podsmażanej cebuli.
Kotlety mielone od Magdy Gessler są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Gwiazda Kuchennych Rewolucji w przypadku tego dania stawia na prostotę. Z jej przepisem powinni sobie poradzić nawet mniej doświadczeni smakosze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone według receptury Magdy Gessler
Bez wątpienia kotlety mielone zalicza się do klasyków polskiej kuchni. Specjał wiele razy przyprawiał nas o szybsze bicie serca. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z piekarnika.
Dziś pod lupę weźmiemy przepis od najsłynniejszej restauratorki w Polsce. Magda Gessler stawia na kotlety mielone z dodatkiem podsmażanej cebuli. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakie składniki będą nam potrzebne?
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
okazała cebula
jajko
pół kajzerki
sól
pieprz
25 ml wody
15 g masła
mleko
bułka tarta
olej
Niezawodny przepis Magdy Gessler na kotlety mielone
Na początku cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy już się zeszkli, pozwalamy jej ostygnąć. Dodajemy ją do mięsa mielonego. Pół kajzerki namaczamy w mleku i odsączamy. Wzbogacamy o nią mięsną mieszankę.
Bazę pod kotlety mielone doprawiamy solą i pieprzem. Nie możemy zapomnieć również o dodaniu jajka i odrobiny wody. Wszystko starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej niewielkie i lekko spłaszczone kotlety.
Kotlety mielone obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy je na złocisty kolor z obu stron. Przeważnie każda z nich potrzebuje około 7 minut. Smakowite kotlety najlepiej serwować z ziemniakami i zasmażanymi burakami. Godny uwagi jest również przepis na specjał od Anny Lewandowskiej.
Canva / papkin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Słodka Strona