Smakosze.pl
Kotlety mielone od Magdy Gessler

Jakub Kaminski/East News; Canva / papkin

Cudowny i prosty przepis na wyborne mielone od Magdy Gessler

31 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Wyśmienite kotlety mielone są jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone w bardzo prosty sposób. Okazuje się, że słynna restauratorka stawia na dodatek w postaci podsmażanej cebuli.

Kotlety mielone od Magdy Gessler są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Gwiazda Kuchennych Rewolucji w przypadku tego dania stawia na prostotę. Z jej przepisem powinni sobie poradzić nawet mniej doświadczeni smakosze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone według receptury Magdy Gessler

Bez wątpienia kotlety mielone zalicza się do klasyków polskiej kuchni. Specjał wiele razy przyprawiał nas o szybsze bicie serca. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z piekarnika.

Dziś pod lupę weźmiemy przepis od najsłynniejszej restauratorki w Polsce. Magda Gessler stawia na kotlety mielone z dodatkiem podsmażanej cebuli. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • okazała cebula

  • jajko

  • pół kajzerki

  • sól 

  • pieprz

  • 25 ml wody

  • 15 g masła

  • mleko

  • bułka tarta

  • olej

Kaszanka z grilla

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis Magdy Gessler na kotlety mielone

Na początku cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy już się zeszkli, pozwalamy jej ostygnąć. Dodajemy ją do mięsa mielonego. Pół kajzerki namaczamy w mleku i odsączamy. Wzbogacamy o nią mięsną mieszankę.

Bazę pod kotlety mielone doprawiamy solą i pieprzem. Nie możemy zapomnieć również o dodaniu jajka i odrobiny wody. Wszystko starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej niewielkie i lekko spłaszczone kotlety.

Kotlety mielone obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy je na złocisty kolor z obu stron. Przeważnie każda z nich potrzebuje około 7 minut. Smakowite kotlety najlepiej serwować z ziemniakami i zasmażanymi burakami. Godny uwagi jest również przepis na specjał od Anny Lewandowskiej.

Kotlety mielone od Magdy Gessler smakują obłędnie

Kotlety mielone od Magdy Gessler smakują obłędnie

Canva / papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodka Strona

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >