Smakosze.pl
Rosół z dodatkiem octu

Canva / arfo

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?

31 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyszny rosół jest absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mistrzowie kulinariów wzbogacają zupę o ocet. Dzięki niemu rosół staje się bardziej wyrazisty w smaku i zyskuje gęstszą konsystencję.

Rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tej wyśmienitej zupy. Za sprawą octu specjał będzie jeszcze bardziej kuszący.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rosół z dodatkiem octu?

Dla wielu smakoszy takie połączenie może wydawać się co najmniej irracjonalne. Jednak czasami rosół może wiele zyskać za sprawą nieoczywistych dodatków. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego zupę warto wzbogacić o kostkę lodu.

Ocet jest uznawany za jeden z podstawowych produktów spożywczych. Nie bez powodu znajdziemy go w niemal każdej kuchni. Już wcześniej wykorzystywaliśmy go do przyrządzenia wyśmienitych ogórków.

Okazuje się, że niepozorny ocet sprawi, że nasz rosół będzie jeszcze pyszniejszy. Z tej sztuczki korzysta wielu wielbicieli kulinariów oraz profesjonalnych kucharzy. Dzięki niej rosół stanie się gęstszy, a co za tym idzie bardziej sycący.

Kotlety mielone od Magdy Gessler

Cudowny i prosty przepis na wyborne mielone od Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Ocet zawiera w sobie kwasy octowe, które rozpuszczają chrząstki i inne tkanki łączne znajdujące się w mięsie. Właśnie dlatego rosół zyskuje na gęstości. Dodatkowo ocet uwydatnia nuty smakowe zawarte w zupie.

Ile octu dodawać do rosołu?

Rosół należy wzbogacać o ocet w trakcie gotowania. Wszystkie składniki powinny znajdować się już w garnku. Oczywiście rosół podgrzewamy na małym ogniu. Wystarczy jedna łyżka octu i nasza zupa zyska na treściwości.

Z pewnością warto wykorzystać tę sztuczkę w trakcie najbliższego przygotowywania rosołu. Niektórzy zapewne zastanawiają się, jaki rodzaj octu trzeba wykorzystać. Odpowiedź może zaskoczyć wielu smakoszy.

W przypadku rosołu możemy zastosować dowolny ocet. Dobrze sprawdzi się zarówno ten jabłkowy, jak i spirytusowy, czy winny. Zamiast octu możemy wykorzystać także sok z cytryny, jednak w jego przypadku rosół zyska bardziej cytrusowy posmak.

Rosół w przepysznej odsłonie

Rosół w przepysznej odsłonie

Canva / Foodiesfeed

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >