Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kiszone pomidory?
canva/SarapulSar38

Jak zrobić kiszone pomidory?

21 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli lubicie kiszonki, koniecznie musicie spróbować kiszonych pomidorów. Ten wschodni specjał jest smaczny i zdrowy i doskonale nadaje się na zakąskę. Dowiedzcie się jak zrobić kiszone pomidory.

Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów. Są w pełni naturalne i nie tylko nie tracą w wyniku kiszenia witamin, ale też zyskują bakterie probiotyczne. Kiszenie następuje w wyniku fermentacji mlekowej, za którą odpowiadają bakterie kwasu mlekowego. Ich obecność w żywności jest dla nas bardzo zdrowa i pożądana. Korzystnie wpływa bowiem na przewód pokarmowy i odporność organizmu.

Choć najczęściej kisimy ogórki i kapustę, do kiszenia świetnie nadają się też inne warzywa. Warto kisić np. buraki, kalafior, paprykę czy marchew. My dziś ukisimy zaś pomidory . Najlepsze do tego celu są pomidorki koktajlowe lub inne, nieco większe. Ważne by były twarde.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić kiszone pomidory?

Składniki:

  • 2 kg twardych, niedużych pomidorów

  • 1 główka czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 2 gałązki kopru

  • kilka liści czarnej porzeczki, wiśni lub winorośli

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 l wody

  • 4 łyżki soli

Przygotowanie kiszonych pomidorów

Pomidorki umyj, osusz. Delikatnie ponakłuwaj wykałaczką. Do każdego, wyparzonego słoika włóż po listku czarnej porzeczki czy wiśni, dodaj też 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek chrzanu i trochę kopru. Słoiki napełnij pomidorkami. Wodę zagotuj, dodaj sól, gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą zalej pomidory. Słoiki zakręć, odstaw w ciepłe miejsce na 7-14 dni by nastąpiła fermentacja.

Ukiszone pomidory możesz przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w ciągu 2 miesięcy. Jeśli chcesz przechowywać kiszone pomidory dłużej, pasteryzuj je ok. 25 minut.

pomidorki koktajlowe
pomidorki koktajlowe

Źródło zdjęcia: canva/Alena Ozerova Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy