Jak zrobić kiszone pomidory?
Jeśli lubicie kiszonki, koniecznie musicie spróbować kiszonych pomidorów. Ten wschodni specjał jest smaczny i zdrowy i doskonale nadaje się na zakąskę. Dowiedzcie się jak zrobić kiszone pomidory.
Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów. Są w pełni naturalne i nie tylko nie tracą w wyniku kiszenia witamin, ale też zyskują bakterie probiotyczne. Kiszenie następuje w wyniku fermentacji mlekowej, za którą odpowiadają bakterie kwasu mlekowego. Ich obecność w żywności jest dla nas bardzo zdrowa i pożądana. Korzystnie wpływa bowiem na przewód pokarmowy i odporność organizmu.
Choć najczęściej kisimy ogórki i kapustę, do kiszenia świetnie nadają się też inne warzywa. Warto kisić np. buraki, kalafior, paprykę czy marchew. My dziś ukisimy zaś pomidory . Najlepsze do tego celu są pomidorki koktajlowe lub inne, nieco większe. Ważne by były twarde.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić kiszone pomidory?
Składniki:
-
2 kg twardych, niedużych pomidorów
-
1 główka czosnku
-
kawałek korzenia chrzanu
-
2 gałązki kopru
-
kilka liści czarnej porzeczki, wiśni lub winorośli
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
2 l wody
-
4 łyżki soli
Przygotowanie kiszonych pomidorów
Pomidorki umyj, osusz. Delikatnie ponakłuwaj wykałaczką. Do każdego, wyparzonego słoika włóż po listku czarnej porzeczki czy wiśni, dodaj też 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek chrzanu i trochę kopru. Słoiki napełnij pomidorkami. Wodę zagotuj, dodaj sól, gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą zalej pomidory. Słoiki zakręć, odstaw w ciepłe miejsce na 7-14 dni by nastąpiła fermentacja.
Ukiszone pomidory możesz przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w ciągu 2 miesięcy. Jeśli chcesz przechowywać kiszone pomidory dłużej, pasteryzuj je ok. 25 minut.
Źródło zdjęcia: canva/Alena Ozerova Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niezwykle kruche kotlety po mediolańsku wprost z XVIII wieku
-
Lekkie, beztłuszczowe fuczki czyli placki z kiszonej kapusty
źródło: beszamel.se