Niezwykle kruche kotlety po mediolańsku wprost z XVIII wieku
Kotlety po mediolańsku mają wyjątkowo długą historię i stanowią tradycyjne danie kuchni Lombardii. Choć przypominają schabowe, są znacznie smaczniejsze - przygotowuje się je bowiem z mięsa cielęcego lub wołowego. Dodatkowy smak nadaje całości masło klarowane, na którym smaży się mięso. Trik z nożem pozwala na lepsze przyleganie panierki do mięsa.
Pierwsza informacja o kotletach po mediolańsku, po włosku cotoletta lub costoletta alla milanese, pojawia się w 1814 w słowniku dialektu mediolańskiego napisanego przez Francesco Cherubini. Jednak ich początki sięgają 1134 roku.
Tego roku podobne kotlety oferowane były przez opata bazyliki Sant’Ambrogio w Mediolanie na bankiecie dla kanoników bazyliki. Pierwszy przepis został opisany jednak dopiero w 1855 roku w książce „Gastronomia moderna” napisanej przez Giuseppe Sorbiatti.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety po mediolańsku
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule wyjaśniamy, jak unikac popularnych błędów przy gotowaniu placków ziemniaczanych. Ten tekst wyjaśnia metody wykorzystania wody po ziemniakach.
Składniki:
4 górki cielęce, czyli kotlety z kością
4 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
masło klarowane
Zacznij od delikatnego rozbicia mięsa cielęcego tłuczkiem. Uważaj jednak, aby nie przesadzić - kotlety powinny być zmiękczone, lecz ich grubość musi zostać taka sama. Nożem odetnij niepotrzebne żyłki i błony.
Do jednego talerza wbij jajka i rozbełtaj je z dodatkiem pieprzu. Kotlety dopraw solą. Na drugim talerzu rozsyp dużą ilość bułki tartej. Maczaj kotlety w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Powtórz czynność, robiąc podwójną panierkę.
Grzbietem noża dociśnij panierkę do mięsa, tworząc wzór kratownicy. Na patelni rozpuść sporą ilość klarowanego masła i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Jedna strona powinna smażyć się około 8 minut. Smacznego.
Źródło: canva/ALLEKO, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wloskakuchnia